Кламер БГ - Новини: Комунистическа Куба се стреми да подобри своето управление

Комунистическа Куба се стреми да подобри своето управление

Свят

|
Пет, 18 Ян 2019г. 15:30ч.
Комунистическа Куба се стреми да подобри своето управление

Куба е на прага на най-сериозното преустройство на правителството си от десетилетия, на фона на засилващата се критика и разочарование на населението от мудната икономика и бюрокрацията.

Ако през следващия месец Куба приеме нова конституция, както се твърди в новините по държавните медии, ще възникнат нови изпълнителни длъжности, от премиер до губернатори на провинции и кметове на общини. Те ще бъдат създадени с цел да се намали натовареността на отделни фигуранти като президента и да се постави по-силен акцент върху изпълнението на политическите решения.

Очакваната реформа предвижда намаляване на правомощията на ръководствата на провинциите и засилване на ръководствата на общините в тази страна с размерите на американския щат Пенсилвания.

"Всички предложени в конституцията структурни промени в правителството са явно предназначени да подобрят ефективността ", заяви Уилям Лео Гранде, преподавател по държавно управление в Американския университет.

"Например новият пост на министър-председателя предвижда фигура, която да упражнява надзор върху министерствата".

Предложените изменения съвпадат с продължаващите икономически реформи на системата в съветски стил. Те предвиждат по-силно управление, изразяващо се в даване на повече самостоятелност на държавните компании и въвеждане на данъчна система след повече от половин век без преки данъци.

Мандатът на районните представители, които са единствените излъчвани чрез избори ръководители в Куба, ще бъде удвоен на пет години, а председателите на общинските съвети и кметовете ще образуват съвети на провинциите начело с губернатора, които ще заменят провинциалните парламенти.

Районните представители досега образуваха общинските събрания и избираха местните им ръководители. След промените те ще одобряват също така и предложените от президента губернатори, които ще са натоварени с координацията между националното и общинското ниво.

Според Берт Хофман, експерт по Латинска Америка в Германския институт за глобални и регионални изследвания, новия кубински президент Мигел Диас-Канел "иска да покаже, че иска модернизация и също така да демонстрира, че постига промени".

Подобно на Лео Гранде, Хофман твърди, че икономическите реформи вървят с бавно темпо, защото изглежда има съпротива и липса на съгласие в ръководството на комунистическия остров начело с Диас-Канел.

"По тази причина той се захваща с институционална реформа, която не засяга директно мощни интереси и в рамките на която може да постигне напредък. Тя ще му позволи също така да вкара нови кадри и да укрепи властта си", посочва Хофман.

Предизборните кампании са забранени в Куба, а кандидатите за районните постове се определят на срещи по квартали. Няма изискване те да са членове на комунистическата партия и мнозина от тях са независими, но само няколко опозиционери са участвали в надпреварите. През 2017 г. им бе забранено да го правят.

Кандидатите за провинциалните парламенти и за Националното събрание не се избират с пряко гласуване. Комисии, образувани от представители на контролирани от Комунистическата партия организации (като федерацията на профсъюзите, например) ги включват в листа, която да преминава и през обществено гласуване.

Те, на свой ред, избират представителите на изпълнителната власт. При положение, че бъде одобрена новата конституция, в бъдеще единствено депутатите в 605-членното Национално събрание ще бъдат излъчвани чрез непряко гласуване.

По време на обществения дебат за конституцията, преди да бъде изготвен окончателният вариант, дискусията беше доминирана от въпроси като еднополовите бракове и социалната справедливост, според правителството, докато хиляди граждани изразиха различни опасения във връзка с избирателната система.

В същото време, докато държавните медии призовават кубинците да гласуват с "да", дебатът дали да се гласува за или против новата конституция се разгаря сред по-малкия процент от населението с достъп до интернет.

"Ще гласувам с "не", защото член пети от конституцията оставя страната в ръцете на комунистическата партия за векове напред", написа в Туитър Йоани Санчес, най-известният кубински блогър и редактор на онлайн вестник.

По БТА.

mediapool.bg