Кламер БГ - Новини: Хайко Маас: Русия може да спаси договора, ако се откажe от своите крилати ракети

Хайко Маас: Русия може да спаси договора, ако се откажe от своите крилати ракети

Свят

|
Пет, 18 Ян 2019г. 16:54ч.
Хайко Маас: Русия може да спаси договора, ако се откажe от своите крилати ракети

Русия може да спаси Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, ако се откаже от своите крилати ракети, които са в нарушение на този договор от 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР. Това заяви днес в Москва германският външен министър Хайко Маас, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

Според Маас договорът трябва да бъде съхранен, защото е от голямо значение за сигурността на Германия. Германският топдипломат призна, че документът не е изчерпателен предвид новите технологии, възникнали през годините след неговото подписване. Маас посочи като пример за такива технологии оръжията за кибервойна, съобщи Ройтерс.

Лавров повтори, че Русия никога не е нарушавала този договор и желае неговото запазване, но американската страна вече е обявила, че ще го денонсира и че решението й не подлежи на преговори. Руският министър отбеляза, че САЩ не са представили никакви доказателства за нарушения от руска страна и декларира, че изпитанията на въпросната ракета 9М729 са били в разрешения от договора обхват, допълни ТАСС.

Русия е получила от германския външен министър документ с предложения относно положението в Керченския проток и възнамерява да го проучи, каза руският външен министър Сергей Лавров.

"Току-що получихме този документ и аз го видях за първи път в хода на (днешните) преговори. Няма да се впускам в подробности, ние трябва да го проучим", каза той.

Руският външен министър, цитиран от Интерфакс, разказа как преди повече от месец канцлерката Ангела Меркел е помолила президента Владимир Путин да разреши на германски специалисти да пристигнат в района на Керченския проток и да видят как се извършва преминаването на кораби през тази акватория с оглед на това, че е необходимо да се спазват нормите за сигурност. Путин се съгласил, а малко по-късно Меркел помолила германските специалисти да дойдат заедно с френски колеги, с което Путин отново се съгласил.

Френско-германският екип и досега не е пристигнал, а според Лавров на днешните преговори Маас му предал предложението, което "опакова това обикновено посещение в някакъв документ, който трябва да бъде съгласуван с Украйна".

Руският външен министър отбеляза, че Москва не смята за възможно участието на Украйна в някакви формати, отнасящи се до Керченския проток. "Ако идеята се състои в необходимостта да се облече цялата тази ситуация в политическа процедура, в която решения ще взема украинската страна, то ние рискуваме да се окажем в същото положение, в което се оказа нормандският формат", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС. Четиристранният нормандски формат буксува вече месеци наред.

Маас от своя страна уточни на пресконференцията, че е внесъл едва на днешните преговори новата оферта, която предлага Германия и Франция да се заемат с въпросите, свързани с осигуряването на свободното преминаване през Керченския проток. Поради това Москва не е могла да разполага с тази информация предварително.

mediapool.bg