Кламер БГ - Новини: Коалицията около Вучич печели изборите в Сърбия

Коалицията около Вучич печели изборите в Сърбия

Свят

|
Пон, 18 Дек 2023г. 08:15ч.
Коалицията около Вучич печели изборите в Сърбия

Коалицията около Вучич печели изборите в Сърбия

Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) води с 46.6 на сто от гласовете пред проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто от гласовете. Това сочат обявените предварителни данни при около 75% обработени секционни протоколи.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че с такава подкрепа коалицията “Александър Вучич – Сърбия не трябва да спре“ получава 127 депутатски места.

"Сърбия не трябва да спира" ще има абсолютно мнозинство“, заяви Вучич.

Той уточни, че при тези изчисления не са включени гласовете на косовските сърби.

Властите в Прищина не разрешиха и този път косовските сърби да гласуват в Косово. Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област и това поражда нестихващо напрежение между двете страни, които водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. Белград започна преговори за членство в евросъюза през 2014 година.

Вучич каза тази вечер, че Сърбия е изправена пред труден период, но че тя винаги ще пази Косово като част от територията си.

“Труден период ни чака и ще трябва да разговаряме и да продължим нашия европейски път. Ще има трудни преговори и нелеки отстъпки и с Прищина, но ние винаги ще защитаваме Косово и Метохия като част от територията на Сърбия“, подчерта Вучич.

До днешния предсрочния вот се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

Право на глас имаха 6.5 милиона сръбски граждани. Те избираха 250 депутати между 2800 кандидати от 18 листи.

В автономната област Войводина и в над 60 общини, включително Белград, днес се проведе и вот за местно управление.

mediapool.bg