Кламер БГ - Новини: Специален докладчик на ООН изразява безпокойство от "принудителното изчезване" на Навални

Специален докладчик на ООН изразява безпокойство от "принудителното изчезване" на Навални

Свят

|
Пон, 18 Дек 2023г. 13:34ч.
Специален докладчик на ООН изразява безпокойство от "принудителното изчезване" на Навални

Алексей Навални

Експертка на ООН за човешките права изрази безпокойство относно, както тя заяви, принудителното изчезване на руския опозиционер Алексей Навални и поиска от Москва да го освободи незабавно, предаде Франс прес.

Привържениците на Навални, който бе пратен в затвора през 2021 г., след като оцеля при опит за отравяне, биха тревога в началото на месеца, че тогава са го видели за последен път. Адвокатите му не са успели да се срещнат с Навални от 6 декември и той не се е явил на съдебно заседание миналия петък.

"Притеснява ме много, че руските власти не разкриват къде се намира Навални и какво е неговото състояние през един толкова дълъг период, което е равносилно на принудително изчезване", заяви Мариана Кацарова, специален докладчик на ООН относно ситуацията с човешките права в Русия.

Тя посочва в изявление, че е споделила безпокойството си пред руските власти.

Семейството и адвокатите на Навални изпратиха писма до всички наказателни колонии, за да се опитат да открият къде се намира сега опозиционерът, казва Кацарова.

"В отговор те получиха първоначални информации, според които той би могъл да се намира в наказателна колония в Омск, но тези информации после бяха опровергани", добави Кацарова.

Навални беше по-специално осъден на 19 години затвор за екстремизъм и трябва да излежи присъдата си в колония със специален режим. Това са заведения за изпълнения на наказанията, в които условията на задържане са най-сурови и в които по принцип излежават присъди осъдени на доживотен затвор и най-опасните затворници в страната.

Кацарова смята, че обвиненията в екстремизъм срещу Навални са неоснователни и подчертава, че има риск от сериозни нарушения на правата на затворниците, докато те са транспортирани в Русия от едно на друго място.

Независимата експертка, която е назначена на поста на специален докладчик от Съвета за човешките права на ООН, но която не говори от името на ООН, подчерта, че понятието "екстремизъм" няма никаква основа в международното право. Тя допълва, че представлява нарушение на човешките права, когато подобно понятие води до съдебно производство.

Кацарова разкритикува "непрестанното престъпно преследване на Навални". Тя също така подчерта, че трима от неговите адвокати са били арестувани през октомври също по обвинения в екстремизъм и рискуват също да получат дълга присъда.

"Призовавам руските власти да спазват своите международни задължения по отношение на човешките права", добави Кацарова.

"Навални и всички произволно задържани хора трябва да бъдат освободени незабавно и да се ползват от правото да обжалват и от репарации за всички понесени вреди", допълва експертката.

mediapool.bg