Кламер БГ - Новини: Китай е задържал двама канадци заподозрени в заплахи срещу националната сигурност

Китай е задържал двама канадци заподозрени в заплахи срещу националната сигурност

Свят

|
Четв, 13 Дек 2018г. 13:33ч.
Китай е задържал двама канадци заподозрени в заплахи срещу националната сигурност

Китай потвърди, че е задържал двама канадци по подозрения в извършване на дейности, заплашващи националната му сигурност, предаде Франс прес.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан добави, че принудителните мерки са били взети в понеделник съобразно закона. Арестувани са бившият канадски дипломат Майкъл Ковриг и неговият сънародник Майкъл Спейвър.

Службата по сигурността в китайския град Дандун е разследвала Спейвър от 10 декември, съобщава китайската официална англоезична информационна агенция Чайна Нюз Сървис (Си Ен Ес), цитирана от ДПА.

По-рано канадската външна министърка Кристия Фриланд спомена за изчезването му, без да го назовава поименно. Тя потвърди и ареста на бившия дипломат, който изглежда като ответна мярка за ареста на главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу.

Фриланд съобщи, че канадец се е свързал с представители на страната, защото китайските власти му задавали въпроси. "Не сме успели да се свържем с него след това", добави тя, като уточни, че Канада работи за изясняване на местонахождението му и е повдигнала въпроса пред Пекин.

Спейвър придоби известност през 2013-2014 г., когато помогна за уреждане на посещението в Северна Корея на бившия играч от НБА Денис Родман.

mediapool.bg