Кламер БГ - Новини: Бивш адвокат на Тръмп осъден на 3 г. затвор

Бивш адвокат на Тръмп осъден на 3 г. затвор

Свят

|
Четв, 13 Дек 2018г. 18:30ч.
Бивш адвокат на Тръмп осъден на 3 г. затвор

Майкъл Коен, бившият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, бе осъден на три години затвор за незаконно даване на пари на две жени, за да мълчат, по време на предизборната кампания на неговия клиент през 2016 г., както и заради това, че излъгал пред Конгреса за проект за построяване на Тръмп тауър в Москва, предаде Ройтерс. Тръмп имал извънбрачни връзки с двете жени.

Окръжният съдия в Манхатън Уилям Поли осъди Коен на три години затвор за плащанията, които били в нарушение на финансовото законодателство на САЩ. Той отделно постанови два месеца затвор за бившия адвокат на Тръмп за фалшивите му показания пред Конгреса. Коен ще изтърпи двете наказания едновременно, което означава, че ще лежи три години в затвора, отбелязва Ройтерс.

През август бившият адвокат на американския президент призна за плащанията, а през ноември - и за фалшивите изявления.

"Много пъти имах усещането, че е мое задължение да прикривам мръсни номера" на (Тръмп), каза днес Коен пред съдията. "Моята собствена слабост и сляпа лоялност към този човек ме накараха да избера пътя на тъмнината пред този на светлината", добави бившият адвокат на американския президент.

Гай Петрило, адвокат на Коен, напомни на съда, че клиентът му "е предложил доказателства срещу най-влиятелния човек в страната". Коен е сътрудничил, знаейки, че президентът на САЩ може да спре разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

"Макар че Коен обещава да помогне при бъдещи разследвания, това не е нещо, което съдът може да вземе под внимание в момента", заяви съдия Поли.

Федерални прокурори в Ню Йорк обвиниха Коен за това, че точно преди изборите през ноември 2016 г. платил на порноактрисата Сторми Даниълс 130 000 долара и уредил плащането на 150 000 долара на бившия модел на Плейбой Карен Макдугъл, за да си мълчат за връзките си с Тръмп, който е женен. Самият президент отрича да е имал такива връзки.

Според прокуратурата плащанията са нарушавали правилата за финансиране на предизборни кампании. Твърдението на Коен, че плащанията са били наредени от Тръмп, замесва президента във възможно нарушение на законите за финансиране на предизборни кампании.

Според законите на САЩ всички средства, внасяни в помощ на предизборни кампании, трябва да бъдат декларирани и отделните вноски не могат да надхвърлят 2700 долара. Вчера Тръмп отхвърли твърденията, че платените на жените суми са вноски за предизборна кампания.

Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани заяви, че сумите, платени на жените да си мълчат, не могат да бъдат смятани за нарушение на правилата за финансиране на кампании. Парите са били платени, за да защитят репутацията на бизнесмена, и са щели да бъдат дадени, дори ако той не се беше кандидатирал за президент на САЩ, подчерта юристът.

Признавайки вината си, Коен заяви също, че е излъгал пред Конгреса кога е бил обсъждан проектът за строеж на небостъргач в Москва. Адвокатът е заявил в писмени показания до две комисии на Конгреса, че преговорите са приключили през януари 2016 г., а реално те са продължили до юни 2016 г., след като Тръмп спечели кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия.

Тръмп: Няма нищо общо с мен

Доналд Тръмп заяви днес в "Туитър", че никога не е искал от бившия си адвокат Майкъл Коен да нарушава закона, предаде Франс прес.

"Никога не съм искал от Майкъл Коен да нарушава закона. Той бе адвокат и би трябвало да познава закона", написа президентът. "Коен бе признат за виновен по няколко обвинения и това няма никаква връзка с мен", добави Тръмп.

Нюйоркската прокуратура смята, че Коен е нарушил закона за финансирането на предизборните кампании и че е действал под давлението на Тръмп.

mediapool.bg