Кламер БГ - Новини: Като на кино. Как осъденият за корупция румънски кмет бе задържан в Германия

Като на кино. Как осъденият за корупция румънски кмет бе задържан в Германия

Свят

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 12:11ч.
Като на кино. Как осъденият за корупция румънски кмет бе задържан в Германия

Като на кино. Как осъденият за корупция румънски кмет бе задържан в Германия

Бившият кмет на община Бая Маре Каталин Керекеш, който избяга след като бе осъден за корупция, бе задържан от полицията в германския град Аугсбург. Той получи петгодишна присъда за вземане на подкупи, но избяга в края на миналата седмица.

Мъжът използва личната карта на свой роднина, на когото прилича, за да премине граничния пункт Петя на границата с Унгария. Случаят предизвика вълна от оставки в структурите на МВР в Румъния.

По първоначална информация на германските власти, цитирана от Диджи24, доскорошният градоначалник е бил заловен, когато се е готвел да напусне Германия.

Той е пътувал с леля си в колата, движейки се по автомагистралата с близо 200 км/ч.

Двамата пристигнали на гарата в Аугсбург и се опитвали да избягат, вероятно с влак или такси. Тогава мъжът е бил заловен от баварската полиция и Федералното бюро за криминални разследвания на Германия.

Бившият кмет се е опитал да окаже съпротива при ареста и е бил ранен при опит да избяга от служителите на реда, съобщи БТА.

“Вечерта на 28 ноември 2023 г., след международно полицейско сътрудничество и обмен на данни и информация между румънската полиция и властите от Германия, Унгария, Австрия и Италия, 45-годишен мъж от Бая Маре, издирван в международен мащаб, е открит и задържан от баварската полиция и Федералното бюро за криминални разследвания на Германия в Аугсбург. Той е разкрит от външни партньори въз основа на информацията, предоставена от румънската полиция. Компетентният съд издаде заповед за изпълнение на наказанието 5 години лишаване от свобода на името на мъжа, за извършено престъпление подкуп в продължавана форма”, съобщи междувременно румънската полиция.

Най-вероятно Керекеш е щял да отиде в Германия, за да получи парите, които е транспортирал там на няколко вноски - пари, които е съхранявал в сейфове в домовете, собственост на майка му и нейната сестра.

Сумата би била около 1 500 000 евро.

В показания пред съда бившият кмет признава, че лично е пренесъл парите с кола до Германия.

mediapool.bg