Кламер БГ - Новини: Ердоган нарече Нетаняху "касапина на Газа"

Ердоган нарече Нетаняху "касапина на Газа"

Свят

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 13:48ч.
Ердоган нарече Нетаняху "касапина на Газа"

Реджеп Ердоган, сн. ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече израелския министър-председател Бенямин Нетаняху "касапина на Газа" и го обвини, че е лично отговорен за убитите в обсадената ивица, предаде ДПА.

"Нетаняху, който извърши едно от най-големите зверства на последния век, вече е влязъл в историята като касапина на Газа", заяви Ердоган пред членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в парламента в Анкара.

Такова "петно" има не само върху Нетаняху, но и върху онези, които "безусловно" го подкрепят, добави турският лидер.

Ердоган заяви, че изявленията на израелското правителство не показват, че сегашното прекратяване на огъня ще доведе до дългосрочно примирие. Вчера Нетаняху повтори, че целта на правителството му е да унищожи ръководството и военния потенциал на "Хамас" веднага след края на примирието.

По данни на "Хамас" над 14 800 души са загинали в ивицата Газа, а около 36 000 са били ранени при израелските бомбардировки. Други 7000 души се смятат за изчезнали, съобщи БТА.

Тези данни не могат да бъдат независимо потвърдени, но ООН и други наблюдатели посочват, че данните на властите в Газа са се оказвали достоверни в миналото.

Израел атакува Газа след атаките на бойци на "Хамас" и други, които убиха повече от 1200 души на 7 октомври в израелски селища край границата с Газа. "Хамас" също така отвлече около 240 заложници от Израел в ивицата.

mediapool.bg