Кламер БГ - Новини: Капсулата на SpaceX се скачи с Международната космическа станция

Капсулата на SpaceX се скачи с Международната космическа станция

Свят

|
Нед, 31 Май 2020г. 20:52ч.
Капсулата на SpaceX се скачи с Международната космическа станция

Капсулата на SpaceX (Спейс Екс) с двама американски астронавти на борда се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС) след историческото си изстрелване снощи.

Двамата астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли бяха готови да поемат ръчно управление, ако се наложи, но капсулата "Drаgоn" ("Дракон") пристигна на МКС и се скачи с нея автоматично в 17 часа и 16 минути българско време, без да е необходима допълнителна помощ.

Капсулата, конструирана от частната компания Спейс Екс на Илон Мъск, вчера стартира успешно от космическия център Кенеди във Флорида в предвидения час (22,22 ч. българско време).

Полетът на кораба "Drаgоn" до МКС продължи 19 часа, както бе предвидено. Бoб Бeнĸен и Дъг Xъpли се присъединяват към космонавтите, които са в станцията от "Eĸcпeдиция 63″ - aмepиĸaнcĸия ĸoмaндиp Kpиc Kacиди и pycĸитe лeтaтeлни инжeнepи Aнaтoли Ивaнишин и Ивaн Baгнep, ĸoитo пpиcтигнaxa нa MKC нa 17 aпpил тази година c кораба „Coюз MC-15“.

Мисията на Бенкен и Хърли на МКС ще продължи между 30 и 119 дни. Те трябва да кацнат с капсулата "Drаgоn" на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака корабът Go Navigator.

МКС, най-скъпоструващият обект, построен от човечеството, е изградена на ниска околоземна орбита - приблизително 360 км над планетата и се движи със скорост 27743 км. в час. За да се позиционира за скачване, "Dragon" направи няколко обиколки на планетата.

"Dragon" вече е бил на МКС. На 25 май 2012 г. той стана първият частен космически кораб, който се е скачил с орбиталния комплекс. На 10 октомври същата година той отново се скачи с МКС като носеше и полезен товар. И двата полети бяха без екипаж. От 2010 г. корабът е стартирал 22 пъти, а специано на станцията Dragon вече е доставил 43 тона полезен товар, а е свалил на Земята около 33 тона.

Скачването можеше да се наблюдава на сайта на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА).

"Добре дошли на Международната космическа станция", приветства по аудиовръзка астронавтите от "Дракон" астронавтът от НАСА Крис Касиди.

Служителите на Центъра за управление на полетите в Хюстън, щата Тексас, също предадоха поздравите си на Бенкен и Хърли.

"Браво за великолепния момент в историята на космическите полети", излъчи до всички в радиоефира наземният контрол в Хюстън.

"Поздравления за феноменалното постижение и добре дошли в МКС", приветстваха астронавтите от наземния контрол на Спейс Екс в Хоторн, Калифорния, цитирани от Асошиейтед прес.

Това скачване е забележителен момент в историята на изучаването на космоса, каза ръководителят на програмата на полета Зев Сковил.

Двама българи са в екипа, извел частната ракета в космоса

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX в космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев, съобщава бТВ.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Драко“. Той работи от близо 10 години за компанията на Илън Мъск. Завършил е Университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от компанията от 3 години. Учил е в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“.

mediapool.bg