Кламер БГ - Новини: Тръмп отложи речта "За състоянието на съюза", след като бе блокиран от демократите

Тръмп отложи речта "За състоянието на съюза", след като бе блокиран от демократите

Свят

|
Четв, 24 Ян 2019г. 12:17ч.
Тръмп отложи речта "За състоянието на съюза", след като бе блокиран от демократите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отложи изнасянето на годишната си реч "За състоянието на съюза", докато не приключи продължаващата вече повече от месец частична парализа на държавната администрация.

Тръмп се принуди да направи това, след като председателката на Камарата на представителите и един от лидерите на демократите Нанси Пелоси му отказа достъп до залата на Камарата за произнасянето на речта докато администрацията не възобнови изцяло работата си.

Тръмп заяви в два туита, че не търси друго място за речта си, защото "никое друго място не може да се сравни с историята, традицията и значението на залата на Камарата" на представителите.

....alternative venue for the SOTU Address because there is no venue that can compete with the history, tradition and importance of the House Chamber. I look forward to giving a “great” State of the Union Address in the near future!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 24, 2019

Тръмп туитна, че очаква с нетърпение да изнесе "страхотна реч в близко бъдеще".

Малко преди това обаче Тръмп беше заявил в разговор с журналисти, че ще намери "алтернативно място" за изнасяне на речта "За състоянието на съюза", в която президентът излага вижданията си за положението в страната и обявява насоките на действие на администрацията си.

Пелоси по-рано призова Тръмп да отложи речта си докато не приключи парализата на администрацията, но Белият дом се опита да пренебрегне молбата й като обяви, че Тръмп ще произнесе речта си на 29 януари, както е планирано.

След това обаче Пелоси уведоми Тръмп, че контролираната от демократите Камара на представителите няма да приеме необходимата резолюция, която позволява на президента да вземе думата на съвместно заседание на двете камари на Конгреса.

Тръмп е първият американски президент, който не е допуснат в долната камара на американския парламент, за да произнесе речта си. Тази година тя е планирана за 29 януари.

"Камарата на представителите няма да разглежда резолюция, разрешаваща произнасяне на президентската реч "За състоянието на съюза" в залата на Камарата докато държавната администрация не възобнови работата си", пише Пелоси в писмо до Тръмп.

Американските президент използват ежегодните послания до Конгреса, за да изложат вижданията си за положението в страната, да набележат основните задачи на вътрешната и външната политика. По традиция основната част на речта е посветена на икономиката.

Американското правителство е в частична парализа от седмици, след като демократите блокираха искането на Тръмп да бъдат отпуснати 5 млрд. долара за изграждането на стена по границата с Мексико.

mediapool.bg