Кламер БГ - Новини: Близо 3000 полски съдии поискаха оставката на съдебния си съвет

Близо 3000 полски съдии поискаха оставката на съдебния си съвет

Свят

|
Четв, 24 Ян 2019г. 16:06ч.
Близо 3000 полски съдии поискаха оставката на съдебния си съвет

Съдиите в Полша организираха референдум, в който с огромно мнозинство поискаха оставката на своя съдебен съвет. От гласувалите до момента 3007 съдии – 2881 настояват за оставка, съобщава полският информационен портал "Oko.press". Съдиите в страната са близо 10 000 и гласуването продължава.

През миналата година управляващите подмениха състава на Националният съвет на съдебната власт, но съдиите си организираха референдум с аргумент, че новите шефове на съдебната власт не изпълняват функциите си. Допитването се организира от Форума за съдийско сътрудничество. Това е неформалната асоциация на полските съдии.

Смяната на състава на съдебния съвет бе част от съдебната реформа в Полша, заради която страната е обект на наказателни процедури от ЕС. През септември на Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети замрази членството на полския Национален съвет в организацията. Българският Висш съдебен съвет гласува "въздържал се".

Управляващата "Право и справедливост" разпусна съдебния съвет в Полша в нарушение на конституцията в страната. В новия съвет мнозинството от новите членове са съдии, които си сътрудничат с Министерството на правосъдието. Те бяха избрани от полския парламент (Сейма), а не от съдиите в страната, каквато бе процедурата преди това.

mediapool.bg