Кламер БГ - Новини: Иракските кюрди поискаха регионът им да не бъде замесван в конфронтации

Иракските кюрди поискаха регионът им да не бъде замесван в конфронтации

Свят

|
Ср, 08 Ян 2020г. 15:58ч.
Иракските кюрди поискаха регионът им да не бъде замесван в конфронтации

Лидерите на полуавтономния кюрдски регион в Ирак заявиха, че подкрепата на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу джихадистите от "Ислямска държава" е жизненоважна, и призоваха страните от коалицията да не позволяват групировката да се възроди, предаде Ройтерс.

В сряда регионалният президент, премиерът и председателят на парламента се срещнаха и изразиха безпокойство от изострянето на напрежението, след като Иран изстреля ракети по американските сили в иракска авиобаза в Западен Ирак, както и по столицата на Иракски Кюрдистан Ербил.

"Що се отнася до последните събития, и в частност тази сутрин, Иракски Кюрдистан отново заявява, че военното решение по никакъв начин не урежда проблемите", посочиха тримата в обща позиция.

"Иракски Кюрдистан подкрепя намаляването на напрежението и се стреми към диалог и дипломатическо решение на проблемите. Той също така се стреми към мир и стабилност и призовава всички страни в спора да се въздържат от замесването на Иракски Кюрдистан в съперничествата" си, се посочва в изявлението.

mediapool.bg