Кламер БГ - Новини: Украински пътнически самолет се разби в Иран: всички 176 души на борда загинаха

Украински пътнически самолет се разби в Иран: всички 176 души на борда загинаха

Свят

|
Ср, 08 Ян 2020г. 17:54ч.
Украински пътнически самолет се разби в Иран: всички 176 души на борда загинаха

Пътнически самолет "Боинг 737" на украинските авиолинии се разби малко след излитането си от летище "Имам Хомейни" в Иран, като не оцеля нито един от 176-те души на борда.

Според полуофициалната информационна агенция Фарс причина за катастрофата са технически проблеми, но засега това не е потвърдено условие.

В разбилия се "Боинг 737" са пътували 11 украинци - двама пътници и девет членове на екипажа, 82 иранци, 63 канадци, 10 шведи, четирима афганистанци, трима германци и трима британци.

Боингът е излетял рано тази сутрин от международното летище на Техеран за Киев.

Почти веднага след излитането връзката с него е била прекъсната, съобщи сайтът FlightRadar24.

Иран твърди, че причината за катастрофата е изцяло техническа.

Иран отказва да предаде на САЩ "черните кутии" на катастрофиралата машина

Двете "черни кутии" на машината бяха намерени, но Техеран отказва да ги предаде на САЩ.

"Няма да дадем "черните кутии" на производителя и на американците", заяви ръководителят на иранската Организация за гражданска авиация Али Абедзаде, цитиран от агенция Мехр.

Той посочи, че на този етап не е ясно в коя държава ще отидат за изследване "черните кутии".

Съгласно международното законодателство за въздушния транспорт страната, на чиято територия е станала злополуката, има право да проведе разследване, отбеляза Абедзаде. Той добави, че "разследването на този инцидент ще бъде отговорност на Иран, но украинците ще могат да участват в него".

Според правилата на Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization/ ICAO), на която Иран, САЩ и Украйна са членове, разследването на произшествия се провежда в държавата, където са се случили.

Независимо от това, според експерти от сектора, малко държави са в състояние да анализират "черните кутии". Сред тях са Германия, САЩ, Франция и Великобритания.

Техеран: Причината за катастрофата е техническа

Според представител на иранската организация за гражданска авиация, цитиран от Ройтерс, пилотът на катастрофиралата машина не е подал сигнал за извънредна ситуация.

"Причината за катастрофата е техническа, друга причина няма", заяви за РИА Новости шефът на иранското управление по извънредните ситуации Пирхосейн Куливанд.

Според иранската агенция ИРНА, цитирана от радио "Ехото на Москва", се е запалил един от двигателите на самолета.

"За момента е изключена версията за терористичен атентат срещу украинския самолет, разбил се днес в Техеран", съобщи посолството на Украйна в иранската столица, предаде ТАСС.

Катастрофата стана малко след като Иран извърши ракетни нападения срещу две бази в Ирак, в които са разположени американски сили. Техеран заяви, че нападенията са предприети в отговор на убийството от САЩ на генерал Касем Солеймани.

Самолетът е нов, преминал е технически преглед преди дни

Катастрофиралият "Боинг" е бил нов - произведен през 2016 г. и получен директно от компанията производител, а преди два дни е преминал технически контрол, увери във Фейсбук авиокомпанията собственик "Международни авиолинии на Украйна".

По данни на въздушния превозвач повечето пътници са били транзитни.

Спасителите са събрали телата на загиналите и са ги изпратили за съдебно-медицинска експертиза.

Международните авиолинии на Украйна (Ukraine International Airlines, на украински Мужнародну Авуалунуя Украяни) спряха всичките си полети до Техеран.

Посолството на Украйна в Иран излезе със съобщение, в което не споменава като причина за катастрофата дефект в двигателя.

Посолството уточни, че всякакви предишни коментари за причината не са били официални, предаде Ройтерс.

На въпрос дали самолетът може да е свален от ракета, украинският премиер Олексий Хончарук призова да не се спекулира преди официално да бъде установена причината за катастрофата.

Той обяви забрана за полетите до Иран, влизаща в сила от утре.

И френско-американският производител на самолетния двигател Си Еф Ем (CFM) заяви, че е твърде рано за каквито и да било спекулации за катастрофата, допълва Ройтерс.

Международните авиолинии на Украйна са най-голямата украинска авиокомпания, която има 42 самолета. Превозвачът изпълнява по около 100 полета седмично до 38 страни. Основен акционер е олигархът Игор Коломойски, посочва ДПА.

mediapool.bg