Кламер БГ - Новини: Илон Мъск и експерти: Спрете изкуствения интелект

Илон Мъск и експерти: Спрете изкуствения интелект

Свят

|
Ср, 29 Март 2023г. 17:58ч.
Илон Мъск и експерти: Спрете изкуствения интелект

Илон Мъск и експерти: Спрете изкуствения интелект

Предприемачът Илон Мъск, един от основателите на Apple Стив Возняк и повече от хиляда експерти в сферата на изкуствения интелект (ИИ) призовават да бъде прекратено за шест месеца обучението на системи, базирани на ИИ, които са по-мощни от технологията зад чатбота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), създадена от американската иновативна компания "Оупън Ей Ай" (OpenAI).

В открито писмо те предупреждават за потенциални рискове, пред които човечеството може да бъде изправено поради развитието на изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

"Мощни системи, базирани на изкуствен интелект, трябва да се разработват, само когато сме сигурни, че от тях ще има полза и рисковете, които може да възникнат при тяхното развитие, ще бъдат управляеми", се казва в писмото.

В него се описват потенциалните икономически и политически сътресения, с които може да се сблъска цивилизацията от страна на конкурентни на човека системи, базирани на ИИ. Авторите на писмото призовават разработчиците на изкуствен интелект да работят с политиците и с регулаторните власти, за да бъдат предотвратени опасностите, които може да възникнат.

Авторите на писмото смятат, че дори създателите на "мощни цифрови умове" не могат да ги контролират и съвременните системи с изкуствен интелект започват да се конкурират с хората.

"Трябва да се запитаме: трябва ли да позволим на машините да наводнят информационните ни канали с пропаганда и неистина? Трябва ли да автоматизираме цялата работа, включително тази, която носи удовлетворение? Трябва ли да развием нечовешки интелект, който в крайна сметка може да ни превъзхожда числено, да ни надхитри и да ни замени? Трябва ли да рискуваме да загубим контрол над нашата цивилизация?", се казва в писмото.

Европейската агенция за полицейско сътрудничество "Европол" предупреди в началото на седмицата, че чатбовете с изкуствен интелект, като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), "имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби".

mediapool.bg