Кламер БГ - Новини: Чарлз Трети пристигна в Германия на първото си задгранично държавно посещение

Чарлз Трети пристигна в Германия на първото си задгранично държавно посещение

Свят

|
Ср, 29 Март 2023г. 18:17ч.
Чарлз Трети пристигна в Германия на първото си задгранично държавно посещение

Чарлз трети и Франк-Валтер Щайнмайер, Сн. ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила бяха посрещнати от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Буденбендер пред Бранденбургската врата в сърцето на Берлин, предаде ДПА.

Германският държавен глава и съпругата му ще придружават Чарлз и Камила по време на тридневното им посещение. Президентът на Германия благодари на Чарлз Трети, че е избрал федералната република за свое първо посещение като крал на Великобритания и каза, че това "страхотен жест и важен сигнал за германско-британските отношения". Щайнмайер припомни, че бившата министър-председателка на Великобритания Тереза Мей подаде молбата на Обединеното кралство за напускане на ЕС на 29 март 2017 г.

"Днес, шест години след като Великобритания започна процеса по напускане на Европейския съюз, отваряме нова страница в отношенията си. Заедно, като приятели и партньори, гледаме напред", каза Щайнмайер.

Германският президент похвали и интереса на Чарлз към въпросите за околната среда.

Чарлз и Камила бяха посрещнати като държавни гости с военни почести. Подобна церемония се провежда за пръв път пред историческия паметник. Стотици хора се събраха край Бранденбургската врата, за да приветстват високите гости и да видят британското кралско семейство, което е на първото си държавно посещение в чужбина.

mediapool.bg