Кламер БГ - Новини: И кметът на Норилск отива на съд заради екологичната катастрофа в Сибир

И кметът на Норилск отива на съд заради екологичната катастрофа в Сибир

Свят

|
Четв, 11 Юни 2020г. 14:25ч.
И кметът на Норилск отива на съд заради екологичната катастрофа в Сибир

Руските власти образуваха наказателно дело срещу кмета на град Норилск в Арктика, където в края на май аварира ТЕЦ и изтекли горива предизвикаха безпрецедентно замърсяване на околните реки. Това съобщи днес федералното следствие, предаде Франс прес.

Кметът Ринат Ахметчин е обвинен в небрежност по служба; според следствието се е показал "неспособен да изпълнява задълженията си в извънредна ситуация".

Говорителката на следствените власти Светлана Петренко заяви, че Ахметчин е знаел колко гориво е изтекло от повредения резервоар на централата - най-малко 21 100 кубични метра, но не е взел необходимите мерки, съобщи ТАСС.

По данни на следствието той не е осигурил координирани действия на администрацията и гражданската отбрана по случая, нито взаимодействие между различните органи и длъжностни лица от местното самоуправление. Не е имало контрол и мониторинг на околната среда, Ахметчин не е предвидил развитието и последиците от произшествието на територията на общината.

Вчера бяха задържани трима управители на ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компания заради разлива на дизелово гориво във водоеми в Арктика на 29 май. Според следствието повреденият резервоар на централата се е нуждаел от основен ремонт още от 2018 г., но през ноември същата година е бил пуснат в експлоатация без необходимите проверки.

Както и началникът на цеха Вячеслав Старостин, обвинен по делото по-рано този месец, тримата задържани ръководители могат да получат до пет години затвор. Кметът Ахметчин може според ТАСС да бъде глобен до 120 000 рубли или осъден на поправителен труд, а според АФП го заплашва и затвор до шест месеца.

Град Норилск е построен около "Норилск Никел" - най-големия производител в света на никел и паладий. Във връзка с инцидента президентът Владимир Путин обяви в района извънредна ситуация и смъмри олигарха Владимир Потанин, шефа на "Норилск никел", напомня АФП.

Руската част от Арктика е уязвим регион с оглед многобройните минни, газови и петролни разработки; замърсяването на околната среда там е проблем, изострящ се още от съветско време, отбелязва агенцията.

mediapool.bg