Кламер БГ - Новини: Москва ще раздаде награди за $144 млн. като стимул за гласуване на поправката "Путин"

Москва ще раздаде награди за $144 млн. като стимул за гласуване на поправката "Путин"

Свят

|
Четв, 11 Юни 2020г. 18:32ч.
Москва ще раздаде награди за $144 млн. като стимул за гласуване на поправката "Путин"

Московските власти планират подаръци на обща стойност около 144 милиона долара, за да привлекат избирателите да участват във всенародното гласуване на конституционната реформа, която практически ще позволи на пожизнен президентски мандат на Владимир Путин.

Поправките в основния закон предвиждат да се занулят досегашните четири президентски мандата на Путин и той да има право на още два шестгодишни мандата, изтичащи през 2036 г. Социологическите проучвания показват, че мнозинството от руснаците са готови да подкрепят практически доживотен мандат на Путин.

За властите обаче е важно гласуването да премине при висока избирателна активност, независимо от рисковете за разпространението на коронавируса. Към 11 юни заразените в Русия са 502 436 човека, починалите са 6 532.

Московското кметство ще стартира програмата "Милион награди" на 25 юни, обещавайки да даде 2 милиона ваучера на избирателите, с които те могат да заплатят стоки или услуги до края на 2020 г.

Програмата е в духа на съветската традиция да се раздава храна на хората, дошли в избирателните секции. По време на президентските избори през 2018 г. повечето руски региони стимулираха избирателите да се явят пред урните, провеждайки различни конкурси с награди.

Сегашната програма е на стойност 10 млрд. рубли (144 млн. долара) и кметството на Москва я определя като предложение на бизнес общности за "стимулиране на потребителското търсене", тъй като много бизнеси са ударени заради карантината вследствие на коронавируса.

"Тези, които гласуват онлайн или отидат до урните, ще получат уникален дигитален код и ще бъдат разиграни награди", заявиха организаторите на програмата пред държавната агенция ТАСС.

На руснаците са предоставени няколко възможности да гласуват на предстоящото всенародно допитване, включително да дадат вота си лично в периода от 25 юни -1 юли. Жителите в регионите на Москва и Нижни Новгород могат да гласуват и онлайн, докато тези на по-отдалечените региони вече подадоха своя ранен вот.

Над 3000 магазина в Москва, включително най-големите вериги и ресторанти, ще участват в програмата, продължаваща до 31 декември.

Междувременно около 350 служители от изборната администрация в страната отказаха да работят, посочвайки риска от разпространение на коронавируса. Бойкотът едва ли ще повлияе на вота, като се има предвид, че поне 1 милион души работят за организирането му.

И докато властите са заети с активна кампания за гласуването на конституционните промени, на опонентите им бе забранено да водят кампании срещу вота.

Критици на Кремъл освен това изтъкнаха, че властите са избързали с вдигането на ограничителните мерки, въведени заради пандемията, за да обезпечат важното за Путин гласуване.

mediapool.bg