Кламер БГ - Новини: Канадската полиция разпитва нападателя, убил 10 души с ван

Канадската полиция разпитва нападателя, убил 10 души с ван

Свят

|
Вт, 24 Апр 2018г. 19:42ч.
Канадската полиция разпитва нападателя, убил 10 души с ван

Канадската полиция разпита 25-годишния Алек Минаян, който в понеделник уби 10 човека и рани 15, атакувайки с ван в Торонто. Той е посещавал гимназиална програма за ученици със специални потребности, където съучениците му често го виждали да ходи из залите с наведена глава и стиснати ръце, предаде Ройтерс.

Минасян е действал "преднамерено" и властите дават предмиство тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес.

"Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви началникът на полицията в Торонто Марк Сандърс.

Извършителят е бил арестуван 26 минути след като е врязал бял ван, взет под наем, в тълпа хора в северната част на Торонто.

Полицаят, който го арестува, получи висока оценка за това, че не е открил огън по време на напрегната размяна на реплики със заподозрения, който твърдеше, че е въоръжен и многократно сочеше на полицая към някакъв предмет.

Видео, заснето от случаен минувач и излъчено по телевизия Си Би Си, показват как полицаят крещи на заподозрения "залегни", а той му отвръща: "Убий ме". Когато мъжът казва, че има оръжие, полицейският служител му казва: "Не ме интересува. Залегни".

След това заподозреният е арестуван без да е произведен и един изстрел.

Трагедията се разигра в момент, в който в града се провеждаше среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност".

Водачът на вана бе бързо арестуван и бе идентифициран като Алек Минасян, на 25 години, роден в Ричмънд Хилс, което е северно предградие на Торонто.

Полицията заяви, че Минасян не е бил известен на властите до този момент и мотивите за нападението са все още неясни.

Той е посещавал училище за хора със специални нужди – термин, който в канадската образователна система се използва за хора с различни проблеми в обучението и поведението, както и с психични заболявания.

Хронологията на събитията от понеделник показва, че в 13:26 ч. местно време полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица "Йънг", една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър. В 13:52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част.

В момента на задържането му нападателят е размахвал предмет с лявата си ръка, изправен срещу полицай, който го държал на мушка, показват кадри в социалните мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от полицая. Мъжът не е бил въоръжен.

Очевидци разказват за ужаса, който са изпитали при вида на бързодвижещия се ван.

Очевидка разказва, че е видяла как жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.

Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна Мюнстер.

Минасян се яви в в съд в Торонто, който го обвини в убийство.

Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден".

Понятието "специални потребности", каквото програма е посещавал Минасян, се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Страницата във Фейсбук на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека. До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Гугъл има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян.

Не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани при инцидента в Торонто, съобщи генералният консул на България в града Петър Крайчев..

Поддържа се постоянен контакт с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи и канадските власти.

Крайчев обясни, че в Торонто живеят много българи, но не в този район, който е сред най-оживените квартали в града и се намира на 17 км от генералното консулство.

Телефонът за връзка с властите в Торонто е 001 4168 921 738.

mediapool.bg