Кламер БГ - Новини: Телевизиите на Кремъл манипулират за химическата атака в Дума с кадри от стар филм

Телевизиите на Кремъл манипулират за химическата атака в Дума с кадри от стар филм

Свят

|
Вт, 24 Апр 2018г. 20:24ч.
Телевизиите на Кремъл манипулират за химическата атака в Дума с кадри от стар филм

Руски телевизии, близки до Кремъл, използват кадри от филм, за да докажат, че в сирийския град Дума не е имало химическа атака, а всичко е инсценирано. За манипулирането на новинарските кадри първа съобщи руската онлайн телевизия "Дождь".

В неделните си новинарски емисии "Россия 1" и Първи канал се опитаха да убедят публиката, че в Дума не е имало никаква химическа атака и че тя е била инсценирана от сирийската доброволческа организация "Бели каски", съобщи сайтът "Ехото на Москва".

Като доказателство на версията си двете телевизии показаха кадри от игрален филм, заснет още през 2016 г. Снимки от процеса на заснемането му се появиха във вестник Global Times и именно те са послужили за доказателствен материал на двете руски пропагандни медии.

Филмът на сирийския режисьор Хумам Хусари разказва за химическата атака в Гута през 2013 г.

Водещата по "Първи канал" обаче, показвайки в ефира кадри от снимачната площадка, се позовава на свидетелства на очевидци и видеокадри, заснети в болница. Всичко това, по думите на водещата, доказва инсценировката на химическата атака в Дума на 7 април, отбелязва "Дождь".

На някои кадри актьорите се смеят, явно наслаждавайки се на снимачния процес. На други се виждат хора, лежащи на земята, уж мъртви, а до тях стоят хора с камери.

Същите кадри са показани и в програмата "Новини от седмицата" с Дмитрий Кисельов. Там свидетел разказвал как е снимана инсценировката: "Децата от квартала бяха разхвърляни: някои в колите, други до тях, трети – под тях. Все едно, че всички са загинали. Лицата им бяха жълти."

Нито един от двата телевизионни канала не прави уточнението, че кадрите са заснети дълго преди химическата атака в град Дума.

В новините на "Първи канал" кадрите са съпроводени от думи на водещи западни политици, че се игнорират очевидни доказателства за това, че химическа атака е имало и продължават да обвиняват Русия и сирийските власти.

За предполагаемото използване на химическо оръжие в Дума на 7 април т.г. съобщиха неправителствени организации, медицински служители и спасители, които са били на мястото на бомбардировките. Режимът на сирийския президент Башар Асад и съюзникът му Русия отричат да е имало химическа атака, за каквато западните сили обвиниха Асад и предприеха ограничени въздушни удари в Сирия на 14 април.

mediapool.bg