Кламер БГ - Новини: "Джонсън енд Джонсън" ще плати 572 млн. долара заради кризата с опиатите в САЩ

"Джонсън енд Джонсън" ще плати 572 млн. долара заради кризата с опиатите в САЩ

Свят

|
Вт, 27 Авг 2019г. 16:43ч.
"Джонсън енд Джонсън" ще плати 572 млн. долара заради кризата с опиатите в САЩ

Американски съд осъди фармацевтичната компания "Джонсън енд Джонсън" да плати 572 млн. долара на щата Оклахома, предадоха световните агенции.

Според съда компанията е допринесла за кризата с опиатите, която доведе до смъртта от свръхдози на десетки хиляди хора.

Съдът мотивира решението си с аргумента, че компанията е разпространила на пазара болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение. По този начин съдът уважи иска, предявен срещу "Джонсън енд Джонсън" от прокуратурата на щата Оклахома.

"Днес съдия Болкман потвърди позицията ни, че "Джонсън и Джонсън", водени от безогледно желание за печалба и алчност, са допринесли за опиатната епидемия в щата. Най-накрая "Джонсън и Джонсън" ще трябва да поемат отговорност за хилядите смъртни случаи и пристрастени хора", заяви главният прокурор на щата Оклахома Майк Хънтър.

Парите от глобата ще бъдат използвани за програми за лечение на зависими от опиати и болкоуспокояващи.

"Джонсън и Джоснън" обяви, че ще обжалва решението и категорично отрича вината си. Компанията твърди, че маркетинговите данни, на базата на които се рекламират болкоуспокояващи, са базирани на научни доказателства и компанията не е причина за зависимостта на хората към опиатите.

Делото срещу "Джонсън енд Джонсън" е едно от хилядите срещу производители и дистрибутори на лекарства в САЩ.

В момента страната се бори с най-сериозната криза с опиати от години. За периода 1999 до 2017 година заради предозиране и зависимости от различни вещества са загинали 400 хиляди души. От 2000 година насам смъртните случаи само в щата Оклахома са 6 000. Делото срещу "Джонсън и Джоснън" се следи с огромен интерес от близо 2 000 ищци по подобни случаи в щата Охайо.

mediapool.bg