Кламер БГ - Новини: Върховният съд на Пакистан оневини християнка, обвинена в богохулство

Върховният съд на Пакистан оневини християнка, обвинена в богохулство

Свят

|
Ср, 31 Окт 2018г. 14:04ч.
Върховният съд на Пакистан оневини християнка, обвинена в богохулство

Върховният съд на Пакистан оневини християнката Ася Биби, осъдена на смърт за богохулство през 2010 г., предадоха световните агенции.

Съдията от ВС Сакиб Низар каза, че Ася Биби е била оневинена по всички обвинения. Тя ще бъде освободена незабавно.

Ася Биби е майка на пет деца. Тя бе осъдена на смърт по обвинение, че е използвала обидни думи за исляма, след като нейни съседи й направили забележка да не пие вода от тяхна чаша, защото не е мюсюлманка. Ася отрече обвиненията.

През 2014 г. по-висша съдебна инстанция потвърди присъдата й, но Ася обжалва пред ВС.

Случаят на Ася Биби придоби международен отзвук и привлече вниманието на папите Бенедикт Шестнайсети и Франциск. През 2015 г. една от дъщерите на Ася се срещна с Франциск.

Заради оневинителната присъда в столицата на Пакистан Исламабад бяха засилени мерките за сигурност. В кварталите, в които живеят съдии и в които има дипломатически мисии, бяха разположени полицейски постове и пътни блокади.

Малко след обявяване на решението на ВС стотици ислямисти блокираха ключов път в град Равалпинди край Исламабад.

Твърдолинейната ислямистка партия Техрик-и-лабаик призова за сваляне на премиера Имран Хан и на неговото правителство и за смърт за председателя на ВС и на двама други съдии от съдебната институция, оневинили християнката. Партията обяви организирането на улични протести в големите градове срещу оневинителната присъда.

mediapool.bg