Кламер БГ - Новини: Австрия няма да подпише споразумение за безопасна и регулирана миграция

Австрия няма да подпише споразумение за безопасна и регулирана миграция

Свят

|
Ср, 31 Окт 2018г. 14:19ч.
Австрия няма да подпише споразумение за безопасна и регулирана миграция

Правителството на Австрия няма да подпише изготвеното от ООН световно споразумение за безопасна и законна миграция, обявиха в сряда канцлерът Себастиан Курц и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе, предадоха информационните агенции.

В съвместно заявление, разпространено от австрийската агенция АПА, те заявяват: "Австрия няма да са присъедини към пакта на ООН за миграцията". Преди правителственото заседание, което трябваше да утвърди това решение, Курц каза: "Отнасяме се много критично към няколко точки от пакта за миграцията, сред които смесването на поискана защита и трудова миграция". По думите му някои текстове от документа представляват заплаха за националната сигурност на Австрия.

Така Виена се присъединява към Вашингтон, Будапеща и Канбера, които вече отхвърлиха т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция, прието по принцип през юли от всички 193 страни членки на ООН. Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г.

Въпреки че договорът не е задължаващ, настоящото десноцентристко правителство на Австрия се опасява, че в бъдеще препоръките на договора ще станат част от международното право. Кабинетът на Курц е против текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата. По този повод вицеканцлерът Щрахе от дясната Австрийска партия на свободата казва, че е "неприемливо" да се приемат мигранти въз основа на климат или бедност. "Това би довело до невъобразими политически последици по света", заявява той.

Проектът за решение на кабинета във Виена предвижда Австрия да не прати свой представител в Маракеш, а догодина да се въздържи при гласуването на пакта в Общото събрание на ООН.

mediapool.bg