Кламер БГ - Новини: Южна Корея частично преустанови военното споразумение със Северна Корея

Южна Корея частично преустанови военното споразумение със Северна Корея

Свят

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 10:17ч.
Южна Корея частично преустанови военното споразумение със Северна Корея

Сн. БГНЕС/ЕПА

Южна Корея преустанови в сряда действието на част от военното споразумение, подписано с Пхенян през 2018 г. До това се стигна, след като изолираният Север пренебрегна предупрежденията на САЩ и съюзниците им, изстреля шпионски сателит и нарече извеждането му в орбита успешно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Северна Корея съобщи, че е извела вчера в орбита първия си шпионски изкуствен спътник и обеща да изстреля още в близко бъдеще. На снимки, публикувани от севернокорейските държавни медии, се вижда как лидерът Ким Чен-ун наблюдава изстрелването.

Длъжностните лица в Южна Корея и Япония, които първи съобщиха за изстрелването, не можаха веднага да потвърдят дали сателитът е в орбита. Говорител на Пентагона заяви, че американските военни все още проверяват дали изстрелването е било успешно.

Последва заседание на южнокорейското правителство. След това министър-председателят Хан Док-су заяви, че кабинетът пристъпва към преустановяване на действието на част от междукорейския пакт. Президентът Юн Сук-йол е на държавно посещение във Великобритания, а по-рано проведе видеозаседание на Съвета за национална сигурност с някои министри и с ръководителя на националното разузнаване.

Пактът, известен като Всеобхватно военно споразумение и насочен към намаляване на напрежението на Корейския полуостров, беше подписан на срещата на върха през 2018 г. между бившия южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Двете страни се споразумяха да въведат буферни зони, в които да бъдат преустановени ученията с бойна стрелба, както и зони, забранени за полети, да премахнат някои охранителни постове от демилитаризираната зона, разделяща страните, и да поддържат горещи телефонни линии, наред с други мерки.

mediapool.bg