Кламер БГ - Новини: ООН: Липсата на гориво задушава Газа

ООН: Липсата на гориво задушава Газа

Свят

|
Пон, 23 Окт 2023г. 13:05ч.
ООН: Липсата на гориво задушава Газа

Ивицата Газа, сн. ЕПА/БГНЕС

Според хуманитарните организации на ООН първите доставки на помощи за ивицата Газа все още не са донесли така необходимото гориво за палестинската територия, предаде ДПА.

Без гориво хората в ивицата Газа, включително децата и жените, ще продължат да бъдат "задушавани", предупреди Филип Лазарини, генерален директор на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

"Без гориво няма да има вода, няма да функционират болници и пекарни. Без гориво помощите няма да достигнат до тези, които отчаяно се нуждаят от тях. Без гориво няма да има хуманитарна помощ. Липсата на гориво ще задуши още повече децата, жените и хората в Газа", каза той.

Горивото е необходимо, за да се поддържат в действие генераторите на електроенергия в болниците, да се поддържат в действие пречиствателните станции за отпадни води и да се осигури водоснабдяването.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци ще изчерпи резервите си през следващите три дни, предупреди в изявление Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

mediapool.bg