Кламер БГ - Новини: Руски съд удължи до 5 декември задържането на журналистка от Свободна Европа

Руски съд удължи до 5 декември задържането на журналистка от Свободна Европа

Свят

|
Пон, 23 Окт 2023г. 14:05ч.
Руски съд удължи до 5 декември задържането на журналистка от Свободна Европа

Алсу Курмашева в съда в Казан

Руски съд удължи до 5 декември предварителния арест на руско-американска журналистка, която е обвинена в нарушаване на руския закон за чуждестранни агенти, предаде Ройтерс.

Алсу Курмашева е базирана в Прага журналистка от Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ, и е обявено от Русия за чуждестранен агент, което означава, че получава чуждестранно финансиране за дейност, която се смята за политическа.

Тя е вторият американски журналист, арестуван в Русия от началото на войната в Украйна, която доведе отношенията между Москва и Вашингтон до най-ниското ниво от повече от 60 години.

След като репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович беше арестуван през март по обвинение в шпионаж, което той отрича, почти всички други американски журналисти напуснаха Русия. Вашингтон многократно призовава и другите американци да напуснат.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ заяви, че досъдебното производство срещу Курмашева изглежда е "поредният случай на тормоз на американски граждани от руското правителство". Кремъл отрече това и нарече коментара неуместен.

Курмашева, която притежава американски и руски паспорт, е влязла в Русия на 20 май, във връзка с неотложен въпрос от семейно естество, съобщи РСЕ/РС. Докато очаквала обратния си полет на 2 юни, тя била задържана и й били конфискувани паспортите. Била е глобена за това, че не е регистрирала американския си паспорт пред руските власти, а миналата седмица беше обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент – престъпление, което се наказва с до пет години лишаване от свобода.

mediapool.bg