Кламер БГ - Новини: Връзките между САЩ и Саудитска Арабия си струва да бъдат запазени, но не и в сегашното им състояние

Връзките между САЩ и Саудитска Арабия си струва да бъдат запазени, но не и в сегашното им състояние

Свят

|
Пет, 26 Окт 2018г. 13:21ч.
Връзките между САЩ и Саудитска Арабия си струва да бъдат запазени, но не и в сегашното им състояние

Покойният американски сенатор Джон Маккейн обичаше да казва, че ценностите и интересите на САЩ са едно и също - и щеше да настоява за твърди действия в отговор на бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги, пишат в публикувана във в. "Вашингтон пост" статия Арън Милър, бивш анализатор за Близкия изток в Държавния департамент на САЩ и Ричард Соколски, старши изследовател на фондацията Карнеги за международен мир.

Маккейн щеше да признае, че САЩ имат значителни интереси в Саудитска Арабия. За нещастие, правителството на президента Доналд Тръмп постави тези интереси под заплаха, като се сближи с безразсъден саудитски лидер и му даде свобода на действие.

Ако убийството на Хашоги ще има трайни последствия и отражение, то трябва да стане момент на просветление и предупреждение за правителството на Тръмп, че трябва да възстанови взаимността и баланса в отношенията с Рияд, които в момента са извън контрол.

Въпреки значителните разногласия през годините, включително заради саудитската подкрепа и разпространение на крайна форма на исляма, съюзът между Саудитска Арабия и САЩ удържа, защото ги свързваха общи интереси и цели.

През последните десетилетия Рияд стана важен партньор в областта на сигурността. Затова отношенията между двете страни си струва да бъдат запазени - но не и при сегашните обстоятелства и не на всяка цена.

През последните две години правителството на Тръмп изпусна контрола върху отношенията, който премина в ръцете на неопитния, прекомерно амбициозен и безразсъден саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман, който не само приема подкрепата на САЩ за даденост, а и я използва, за да води политика, противоречаща на американските интереси и ценности.

Фактическият управник на Саудитска Арабия направи серия от провалили се безразсъдни политически решения, с които правителството на Тръмп вече е обвързано - отвличането на ливанския премиер, катастрофалната война в Йемен (довела до най-голямата хуманитарна катастрофа в света) и недомисления бойкот на Катар затрудниха създаването на единен фронт срещу Иран в Персийския залив и само увеличиха влиянието на Техеран.

Във вътрешен план саудитският престолонаследник, под прикритието на важни реформи, показа по-тъмна и безкомпромисна страна от характера си - той не понася да му се противоречи, арестува журналисти, блогъри и активистки за правата на жените, а богати саудитци бяха арестувани и изнудвани за пари в аферата "Шейхдаун".

Убийството на Хашоги е кулминацията на деструктивните решения на принца, които правителството на Тръмп пренебрегва или дори подкрепя. Още по-лошо е, че подходът на Тръмп и неговия зет Джаред Къшнър към Рияд се отличава с пожелателно мислене.

Вместо да даде на САЩ възможност да възпират Иран или да получат водеща роля в мирния процес между израелци и палестинци, политиката на принца в Катар и Йемен даде на Техеран по-голямо пространство за маневри, а крал Салман трябваше да успокои ентусиазираната подкрепа на сина си за мирния план на Тръмп.

Проблемът не е просто Саудитска Арабия да бъде наказана за убийството на журналист. Рияд подкопава и американски интереси.

Правителството на САЩ трябва да предприеме стъпки за коригиране на баланса в отношенията, превърнали се в едностранни - замразяване на контактите на високо равнище с кралството за определен период, оттегляне на подкрепата на САЩ за злощастната саудитска въздушна кампания в Йемен и оказване на натиск върху Рияд да покаже повече гъвкавост за намиране на политическо решение с посредничеството на ООН.

Няма причина и Вашингтон да не направи изявления против репресивната вътрешна политика на престолонаследника, което може да засили нестабилността в кралството. А ако се докаже, че принцът е замесен в убийството на Хашоги, трябва да се обмислят и допълнителни стъпки като замразяване на авоари, забрана за пътувания и спиране на доставки на оръжие.

Това е критичен момент в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. Принц Мохамед бин Салман може да я управлява в продължение на идния половин век.

Вашингтон има сериозен интерес да подкрепи мъдър, предпазлив и склонен към реформи политик - но със сигурност няма интерес да бъде използван от безразсъден авторитарен лидер, който изглежда решен да потиска гражданите си, да убива противниците си и да дестабилизира региона, като едновременно с това подкопава интересите и ценностите на САЩ, подчертават авторите на статията във "Вашингтон пост".

По БТА.

mediapool.bg