Кламер БГ - Новини: Тръмп обяви план за намаляване на цените на някои лекарства, изписвани с рецепта

Тръмп обяви план за намаляване на цените на някои лекарства, изписвани с рецепта

Свят

|
Пет, 26 Окт 2018г. 14:38ч.
Тръмп обяви план за намаляване на цените на някои лекарства, изписвани с рецепта

По-малко от две седмици преди междинните избори за Конгрес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви план за намаляване на цените на някои лекарства, изписвани с рецепта, предаде Асошиейтед прес.

Целта е да се прекратят непочтените практики за принуждаване на американците да плащат много повече пари за някои лекарства от хората в други страни.

Тръмп заяви, че ще се фокусира върху борба със системата, която принуждава американските потребители да субсидират ниските цени на лекарствата в чуждите страни, като купуват лекарствата в собствената си страна на висока цена.

"Едни и същи лекарства, които са производство на една и съща компания и са опаковани в една и съща кутия струват в други страни едва 20 процента от цената им в САЩ. Ние ще променим това", заяви Тръмп по време на реч в министерството на здравеопазването.

Потребители обаче отбелязват, че планът на правителството на Тръмп е насочен само към лекарствата, които се изписват от лекарите, а не и към тези, които се купуват от аптеките. Сред аргументите им е и твърдението, че прилагането на предвидените в плана мерки може да отнеме повече от година.

Тръмп от дълго време обещава да предприеме действия срещу високите цени на лекарствата. Той направи подобни обещания и като кандидат за президент, и в качеството си на държавен глава, припомня Асошиейтед прес.

Планът предвижда цените за лекарства, изписвани от лекарите, постепенно да бъдат приравнени към международните цени на тези лекарства. Лекарствата в другите страни са по-евтини, тъй като правителствата преговарят за цените директно с производителите, отбелязва агенцията.

mediapool.bg