Кламер БГ - Новини: В Давос Тръмп предизборно се похвали с "ревящ гейзер от икономически възможности"

В Давос Тръмп предизборно се похвали с "ревящ гейзер от икономически възможности"

Свят

|
Вт, 21 Ян 2020г. 15:56ч.
В Давос Тръмп предизборно се похвали с "ревящ гейзер от икономически възможности"

На хиляди километри от процеса за импийчмънт в САЩ президентът Доналд Тръмп зае централно място днес в Давос, за да се похвали с успеха на икономиката на страната си, предаде Ройтерс.

Силното представяне на американската икономика при сегашната администрация е модел, който останалия свят трябва да следва, заяви Тръмп на срещата на световните политически и бизнес лидери на Световния икономически форум в швейцарския зимен курорт.

Тръмп се похвали с дерегулацията на американската икономика, подписването на нови търговски споразумения и създаването на икономически възможности за обикновените работници и техните семейства.

Годините на икономическа стагнация отстъпиха място на ревящ гейзер от икономически възможности, каза Тръмп.

Времето за скептицизъм свърши, заяви американският президент, благодарейки на шефовете на компании, че са инвестирали и са върнали заводите си в САЩ.

Процесът за импийчмънт започва днес реално в американския Сенат, след като президентът републиканец официално бе обвинен от контролираната от демократите Камара на представителите през декември в "особено тежки престъпления и наказуеми простъпки".

Днес в Давос Тръмп нарече процеса по импийчмънт "фарс" и "лов на вещици". "Дойдохме тук, за да се срещнем със световни лидери, с най-важните хора в света и носим на САЩ страхотни икономически сделки", заяви Тръмп пред репортери, които го попитаха защо не е във Вашингтон.

"Останалото е просто фарс", каза американският президент. "Това е същият лов на вещици, който продължава от години и, честно казано, това е позорно", добави той.

Участието на президента на САЩ, който миналата година пропусна форума заради временното спиране на работата на федералните агенции, привлече вниманието на участниците във форума в Давос.

Речта му оправда очакванията, че той ще изпрати предизборно послание до американците, а не толкова до международната общност. Докато Тръмп се бори за преизбирането си през ноември, "целта ще е да се подчертае пред избирателите му в САЩ, че негов приоритет номер едно в международната политика си остава "Америка на първо място", коментира пред Франс прес Карлос Паскуал, бивш американски дипломат, станал вицепрезидент на компанията Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit).

mediapool.bg