Кламер БГ - Новини: Макрон и Тръмп обявиха временно примирие в спора си за дигиталния данък

Макрон и Тръмп обявиха временно примирие в спора си за дигиталния данък

Свят

|
Вт, 21 Ян 2020г. 17:04ч.
Макрон и Тръмп обявиха временно примирие в спора си за дигиталния данък

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е имал "чудесен разговор" с американския си колега Доналд Тръмп за планирания от Франция дигитален данък. Той обяви в "Туитър", че двете страни ще работят заедно, за да избегнат увеличаване на митата, предаде Ройтерс.

Макрон и Тръмп са се споразумели да не влизат в митническа война до края на годината, каза френски дипломатически източник. Те са се разбрали да продължат през това време преговорите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Франция реши през юли да въведе 3-процентов налог върху приходите от услуги в цифровата сфера, които реализират компании с общи приходи от над 25 милиона евро във Франция и над 750 милиона на световно равнище. Вашингтон заплаши да наложи в отговор мита на френски продукти.

Цената на временното примирие стана ясно по-късно във вторник.

Франция планира временно да спре събирането на дигиталния данък тази година, за да избегне американски санкции и да има повече време за постигане на световно споразумение в рамките на ОИСР, предаде Франс прес.

"Данъкът остава, но авансовите плащания през април и ноември временно се прекратяват, за да се даде време за преговорите в ОИСР", обясни правителствен източник след снощния телефонен разговор между Макрон и Тръмп.

Източникът уточни, че това ще бъде обсъдено в Давос на срещата на министрите на финансите на двете страни Брюно Льо Мер и Стивън Мнучин.

В интервю за в. Уолстрийт джърнъл", дадено в Давос от Мнучин, американският министър представя френското предложение като "начало на решение". Освен с Льо Мер той ще се срещне и с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия.

mediapool.bg