Кламер БГ - Новини: Бразилската дипломация ще направи завой от 180 градуса

Бразилската дипломация ще направи завой от 180 градуса

Свят

|
Вт, 20 Ноем 2018г. 17:09ч.
Бразилската дипломация ще направи завой от 180 градуса

Бразилската дипломация ще направи завой от 180 градуса под ръководството на Ернесто Араужо, дипломат от кариерата със скромен опит, избран за бъдещ министър на външните работи заради идеологическата си близост с Жаир Болсонаро: Араужо е проамерикански настроен и е яростен противник на многополюсния свят.

Бъдещият външен министър на тази огромна страна с 208 милиона души население бе издигнат в ранг посланик през юни, без да е оглавявал посолство през 29 годишната си кариера. Той ще има за задача от януари като част от правителството на крайната десница "да вдъхне нов живот" на външното министерство, където ръководеше отдела за Америките.

"Идеите, които отстоява, бележат рязък завой" за дипломацията, коментира Фернанда Магнота, експерт по международни отношения от фондацията "Армандо Алварес Пентеадо" в Сао Пауло.

След като този почти неизвестен 51-годишен човек бе определен за бъдещ външен министър миналата седмица, анализаторите веднага започнаха да разглеждат блога му на име Метаполитика17 (Metapolitica17) с недвусмисленото подзаглавие: "Срещу глобализацията".

В блога на Араужо експертите намериха сериозни основания за притеснение.

Араужо, който бе наречен от Жаир Болсонаро "брилянтен интелектуалец" и чиято кандидатура за външен министър получи солидна подкрепа от депутата и син на Болсонаро Едуардо Болсонаро, въодушевено излага в своя блог радикалните си възгледи: краен национализъм, яростно отрицание на многополюсния свят и на "културния марксизъм, повлиял на научната догма за глобалното затопляне".

Бразилия "се отказа да бъде велика държава" защото "се подчинява на световния ред. Крайната цел на глобализацията е да бъдат прекъснати връзките между Бога и хората", пише със съжаление Араужо в блога си, който в понеделник вече не беше свободно достъпен.

Подобно на Жаир Болсонаро, Араужо е пламенен привърженик на Доналд Тръмп, който може "да спаси Запада". Този националист създаде бразилска версия на лозунга на Тръмп "Америка на първо място": "Бразилия на първо място". Бразилия също така би съдействала на Вашингтон за допълнителната изолация на Венецуела и Куба.

Освен това според Араужо трябва да бъде оказана "съпротива срещу маоистки Китай, който ще доминира в света". Жаир Болсонаро вече се отдалечи от Пекин, след като го обвини, че "изкупува Бразилия" и като посети Тайван.

"Разрушително въздействие върху икономиката"

"Ще станем свидетели на доста силно равняване по американското правителство", прогнозира Моника Ерз, професор по международни отношения в Католическия университет на Рио де Жанейро.

"Могат да пострадат отношенията с държавите от Латинска Америка. Най-очевидните притеснения са свързани с Китай, но също така и с Европа", която Араужо нарече "изпразнено от култура пространство".

"Всъщност, ще пострадат отношенията (на Бразилия) с много държави и организации по света", твърди Ерз.

"Да игнорираш важността на Китай или на арабския свят може да има разрушително въздействие не само за дипломатическите отношения, но и за бразилската икономиката", коментира Фернанда Магнота.

"През 2017 г. Китай заемаше първо място сред пазарите, за които Бразилия изнася свои стоки, от соята до желязото, като китайският пазар е донесъл на Бразилия доходи от 47 милиарда долара", подчертава анализаторката.

Но преместването на посолството на Бразилия от Тел Авив в Ерусалим и излизането от Парижкото споразумение за климата - две много спорни решения, за които спомена Болсонаро - ще се натъкнат на "силна съпротива, най-вече от страна на икономическите му съветници и лобито на земеделския бизнес, от чиято подкрепа в Конгреса Болсонаро се нуждае, за да управлява", посочва Магнота.

Срещу Араужо има "силна опозиция" дори в самото външно министерство, чиято "традиция почива на принципите на многополюсния свят", обобщава Фернанда Магнота.

"Проект за тоталитаризъм"

Омразата на бъдещия министър към Партията на трудещите се на бившия президент Лула, която управлява Бразилия в продължение на 13 години, може да се сравнява само с тази на Болсонаро. Новата бразилска дипломация ще гледа на север и ще обърне гръб на старите си приятели и на сътрудничеството Юг-Юг.

В блога си Араужо прекръсти Партията на трудещите се (ПТ) на "Проект за тоталитаризъм", който "криминализира всичко, което е добро и чисто: семейството, частната собственост, половите контакти между хетеросексуални, вярата в Бога и патриотизма". Дори "червеното месо, климатиците, петрола и всякаква ефикасна и евтина енергия", в името на глобалното затопляне.

Ернесто Араужо бе избран, защото "изразява доста ясно светогледа на Болсонаро. Те търсеха човек, който да говори на езика на електората им, с неговите ултраконсервативни ценности и силното взаимодействие между религия и политика", каза Моника Ерз.

Жаир Болсонаро бе обещал: "Ще премахна всякакви идеологически предубеждения на бразилската дипломация".

По БТА

mediapool.bg