Кламер БГ - Новини: Унгария даде убежище на Никола Груевски

Унгария даде убежище на Никола Груевски

Свят

|
Вт, 20 Ноем 2018г. 18:52ч.
Унгария даде убежище на Никола Груевски

Унгария е предоставила убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, който се укри, за да избегне изтърпяването на двугодишна ефективна присъда. Първоначално новината беше съобщена от местни медии, но по-късно във вторник бе потвърдена и от самия Груевски.

"Днес Република Унгария, страна членка на ЕС и НАТО, отговори положително на внесеното от мен искане за предоставяне на политическо убежище заради политическо гонение в Република Македония", написа Груевски във Фейсбук, цитиран от агенция МИА.

Той обяснява, че е потърсил убежище заради политическо преследване от новото правителство, ръководен от партията СДСМ.

"Посочих, че правителството иска да ми отнеме свободата, ползвайки недемократични стъпки и методи и злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония“, пише Груевски.

Засега няма официален коментар от унгарска страна.

Унгарската службата за имиграция и убежище е отказала да направи официален коментар, като е заявила, че информация може да бъде дадена само на заинтересованите лица или на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

По-рано във вторник македонското министерство на правосъдието съобщи, че е изпратило искане за екстрадиция на Груевски до унгарското правосъдно министерство.

В искането за екстрадиция се казва, че никое от делата, по които Груевски е осъден или е подсъдим, не е политическо дело или дело за военни престъпления, и че тези дела не попадат сред случаите, за които по Европейската конвенция за екстрадиция може да бъде отказана екстрадиция.

Посочва се още, че всички права на Груевски в процеса са били защитени, както и че всички дела срещу Груевски са били наблюдавани от ОССЕ, член на която е и Унгария.

Никола Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му, за да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

Той бе обявен за международно издирване, но успя да се укрие в Унгария.

"Трансперънси интернешънъл" и клоновете на организацията в Република Македония и в Унгария поискаха в съвместно изявление по-рано днес от Унгария да екстрадира Груевски и той да отговаря пред гражданите на Република Македония за корупционните си действия като премиер на страната.

"Тази ситуация е голямо изпитание за унгарските и македонските власти и трябва да се реши в съответствие с унгарските закони“, заяви Сладжана Тасева, председател на Трансперънси интернешънъл-Македония.

"Призоваваме унгарските власти да се придържат към принципа за отсъствие на безнаказаност, както е записано в Европейската конвенция за екстрадиране“, добави тя.

mediapool.bg