Кламер БГ - Новини: Бомби край катедрала във Филипините убиха 20 души

Бомби край катедрала във Филипините убиха 20 души

Свят

|
Нед, 27 Ян 2019г. 14:42ч.
Бомби край катедрала във Филипините убиха 20 души

Две бомби избухнаха в неделя в района на катедрала на остров Холо в южната част на Филипините и отнеха живота на 20 души, а ранените са близо 80, предадоха световните агенции. Първоначално местните власти обявиха за най-малко 27 жертви, но после коригираха брояна загиналите.

Сред загиналите има 7 войници и 20 мирни граждани. 14 войници са ранени, както и двама полицаи и 61 мирни граждани, показва последната равносметка, публикувана от местната полиция.

Според силите за сигурност първата бомба е избухнала по време на неделната литургия. Втората се взривила около минута по-късно извън обекта, след като правителствените сили се притекли на помощ на пострадалите. Смята се, че тя може да е била прикрепена на паркиран мотоциклет.

Правителството на Филипините обеща в изявление, че ще преследва нападателите "докато всеки убиец не бъде изправен пред съда и изпратен зад решетките. Законът няма да прояви милост към тях".

На остров Холо действаха екстремисти от групировката Абу Саяф, обявена за терористична организация както от САЩ, така и от Филипините. Бойците на Абу Саяф извършват бомбени нападения, отвличания и обезглавявания на хора.

Властите все още не са изяснили мотива за нападението или дали то е свързано със състоялия се миналата седмица референдум, с който беше създадена нова мюсюлманска автономна териториална единица в южния регион Минданао, отбелязва ДПА.

mediapool.bg