Кламер БГ - Новини: Арменците от Нагорни Карабах: Всички ни изоставиха

Арменците от Нагорни Карабах: Всички ни изоставиха

Свят

|
Четв, 21 Септ 2023г. 18:14ч.
Арменците от Нагорни Карабах: Всички ни изоставиха

Преговорите в Йевлах, сн. ЕПА/БГНЕС

Ръководството на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах заяви днес, че е постигнало споразумение за прекратяване на огъня с Азербайджан, но че все още трябва да се уточнят ключови подробности, включително предаването на оръжията, предаде Ройтерс.

Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах, заяви, че арменците в областта са се почувствали изоставени от Русия, Запада и дори от самата Армения.

Той заяви, че редица важни въпроси все още не са договорени с Азербайджан, който във вторник изпрати войски в контролирания от етнически арменци Нагорни Карабах в опит да подчини със сила отцепническия регион, който е част от неговата международно призната територия.

"Имаме споразумение за прекратяване на военните действия, но очакваме окончателно споразумение - разговорите продължават, ще видим", каза по телефона Бабаян пред журналист от Ройтерс. "Трябва да разговаряме по редица въпроси и проблеми. Все още не е постигнато окончателно споразумение", добави той.

Днес представители на арменските жители в района на Карабах и азербайджанските власти проведоха среща в Йевлах (Азербайджан) по покана на президентската администрация на Азербайджан, за да обсъдят въпросите за реинтеграция въз основа на азербайджанската конституция и нейните закони, съобщиха азербайджанските държавни медии.

Азербайджан бе представен от Рамин Мамедов, отговарящ за контактите с арменските жители, живеещи в Карабахския регион на Република Азербайджан, Башир Хаджиев, заместник-специален представител на президента на Република Азербайджан в освободените от окупация територии на Карабахския икономически регион, и Илкин Султанов, служител на специалното представителство.

Арменското население на Нагорни Карабах бе представено от Сергей Мартиросян и Давид Мелкумян. На срещата присъства и представител на руския мироопазващ контингент.

Съгласно споразумението за прекратяване на огъня, представено в общи линии по-рано днес от Азербайджан и руското министерство на отбраната, което разполага с миротворци на място, етническите арменски сили трябва да се разпуснат и разоръжат. Попитан обаче дали арменските сили в Нагорни Карабах ще предадат доброволно оръжията си, Бабаян заяви, че народът му не може просто да бъде оставен да умре и затова първо ще се нуждае от гаранции за сигурност.

"Във всеки един момент те могат да ни унищожат, да извършат геноцид срещу нас - разбирате ли това, Ройтерс? Западът мълчи, Русия мълчи, Армения мълчи. Какво трябва да направим?", отбеляза Бабаян.

Вчера азербайджанският президент Илхам Алиев каза, че неговият "железен юмрук" е изпратил в историята идеята за отцепване на етническите арменци в Карабах. Той уточни, че е готов по мирен начин да интегрира живеещите там арменци в структурите на собствената си страна, като запази правото им да изповядват християнството.

Бабаян упрекна международната общност, че е оставила народа му на милостта на Баку. "Чувстваме се като в Константинопол през 1453 г. - обсадени сме и обкръжени", отбеляза той. "Огромното мнозинство от хората тук не искат да живеят като част от Азербайджан - не знам какво ще се случи", добави представителят на арменските сепаратисти от азербайджанската област.

"Карабах е оставен сам на себе си: Руските мироопазващи сили на практика не изпълняват задълженията си, демократичният Запад се отвърна от нас, а Армения също ни обърна гръб", заяви Бабаян.

mediapool.bg