Кламер БГ - Новини: "Алтернатива за Германия" е най-популярната партия в източната част на Германия

"Алтернатива за Германия" е най-популярната партия в източната част на Германия

Свят

|
Нед, 16 Септ 2018г. 15:48ч.
"Алтернатива за Германия" е най-популярната партия в източната част на Германия

Макар че подкрепата за германското правителство започва да се възстановява, в източната част на Германия най-популярна е дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". През последната седмица рейтингът й сред източногерманците се е повишил с още един пункт и е достигнал 25%, показва социологическо проучване на агенция Emnid по поръчка на вестник Bild am Sonntag.

Така "Алтернатива за Германия" излиза на първо място в източната част на Германия, изпреварвайки Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, чиято популярност там е намаляла с един пункт и сега е 24%.

Лявата партия (18%) запазва третото си място. Четвърта е Социалдемократическата партия, за която биха гласували 14% от източногерманците.

Германските либерали (Свободна демократична партия) се ползват с подкрепата на едва 7% от избирателите, а "Зелените" – с 6%.

В цяла Германия обаче предпочитанията на избирателите изглеждат по друг начин. Популярността на дясноцентристкия блок на Меркел ХДС/ХСС и управляващите заедно с тях социалдемократи отново започва да расте.

След рекордното понижение на рейтинга им в течение на няколко поредни седмици, през последните седем дни партньорите в управляващата коалиция добавят два процентни пункта.

Ако изборите бяха днес, за управляващата коалиция в сегашния й вид биха гласували 48%. за блока ХДС/ХСС биха гласували 30%, а за Социалдемократическата партия – 18 процента.

Рейтингът на Свободната демократична партия остава непроменен – 9%, но "Зелените" падат с един пункт до 13%. "Алтернатива за Германия" удържа 15% рейтинг.

mediapool.bg