Кламер БГ - Новини: Изплуват доказателства, че заподозрените за отравянето на Скрипал са от руските спецслужби

Изплуват доказателства, че заподозрените за отравянето на Скрипал са от руските спецслужби

Свят

|
Нед, 16 Септ 2018г. 19:58ч.
Изплуват доказателства, че заподозрените за отравянето на Скрипал са от руските спецслужби

Документи, станали достояние на международна разследваща журналистическа група, са първото публично доказателство, че уличените за нападението с "Новичок" в Солсбъри Александър Петров и Руслан Боширов имат връзка с руските спецслужби.

Разследването на независимата група Bellingcat, проведено съвместно с руската организация The Insider, опровергава твърденията на Кремъл, че Петров и Боширов са обикновени руски цивилни граждани, които са направили туристическо пътуване до английското градче Солсбъри по времето, когато там бе извършено покушението срещу Скрипал и дъщеря му.

Bellingcat обяви, че е прегледала базата данни на руските жители и до 2009 г. в нея не присъстват двамата заподозрени за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. Това е знак, че имената Боширов и Петров вероятно прикриват истинската самоличност на двамата мъже, които са работили като агенти на една от руските спецслужби, посочва Bellingcat.

Документи, свързани с издаването на паспорт на Александър Петров, имат гриф "Строго секретно" и телефонен номер, свързан с руското министерство на отбраната.

Други документи, открити от двата разследващи сайта, включват кореспонденция с "Аерофлот", от която става ясно, че Петров и

Боширов са си купили билети часове преди пътуването, което противоречи на твърденията им, че отдавна са планирали посещение в Солсбъри, за да видят катедралата.

Те са резервирали самолетните билети и са се чекирали онлайн в 22 ч московско време на 1 март 2018 г., една нощ преди краткото им пътуване до Солсбъри.

Двамата заподозрени са отпътували обратно за Москва на 4 март, като преди това са предприели две ходения до Солсбъри на 3 март и на 4 март – денят, в който Скрипал и дъщеря му са отровени.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли твърденията за документите и обвини Bellingcat в дезинформация.

Междувременно британският в. "Индипендънт" съобщи, че кодът на посочения телефон показва, че той е в района на Москва, а когато от редакцията са се обадили на него и са споменали името Петров, човекът отсреща незабавно е прекъснал връзката.

Още двама съучастници – "д-р Новичок" и служител от руското посолство

Британското разследване издирва двама предполагаеми съучастници на Боширов и Петров, съобщи "Мирър". Единият, наречен в статията "доктор Новичок", е лекар и задачата му е била да не допусне двамата руски агенти да бъдат заразени от нервнопаралитичното вещество, с което бе отровен Скрипал, а също да им окаже помощ, ако това все пак се случи.

Предположенията са, че след като са се регистрирали в хотел City Stay Hotel в Лондон, Боширов и Петров са се срещнали с "доктор Новичок" и с още един помощник, който работи в руското посолство. После двамата "туристи" са заминали за Солсбъри.

Според други източници на изданието, на британската полиция са известни данните от истинските им документи, тъй като камерите за видеонаблюдение имат програма, която позволява да се съпоставят лица на хора със снимки от паспортната база данни.

Забавления в хотела след успеха на мисията?

По информация на "Мирър" в полицията е дошъл мъж, който също бил отседнал в хотел City Stay Hotel по времето, когато там са били предполагаемите агенти на ГРУ. След като медиите разпространили снимки на двамата, мъжът разпознал Петров, с когото се засякъл в тоалетната на хотела.

Мъжът разказал, че от стаята на Боширов и Петров в нощта на 4 март идвал явен мирис на марихуана, който се усещал по целия коридор. "След това дойде жена, мисля, проститутка...Аз чух как те дълго време правиха шумен секс", разказал мъжът. Той се оплакал на служител в хотела заради шума от стаята на предполагаемите отровители, които са напуснали хотела на следващата сутрин.

Преди това руското издание "Проект" съобщи, че в досието с паспортните данни на Руслан Боширов са налични същите индикации за принадлежността му към спецслужбите, каквито на Петров. На картона на Боширов има печат "сведения не се дават", а указаният телефон е същият, който е записан в досието на Петров. Изданието твърди, че е получило файла от информационната система "Руски паспорт" по електронната поща.

Редакторката на RT: Аз нямам основания да вярвам на Боширов и Петров

Преди два Маргарита Симонян, главна редакторка на руския държавен чуждоезичен канал RT, заяви пред Би Би Си, че Петров и Боширов, които тя интервюира по-рано тази седмица, не са й показали снимки, които са си направили в Солсъбри.

На въпрос как е намерила тези хора, Симонян казва: "Не аз ги намерих, те ми се обадиха. Вероятно сте забелязали, че на пресконференцията, проведена сутринта на същия ден, на президента Владимир Путин бе зададен въпрос за тези хора. И той отговори нещо в този дух: ние знаем кои са тези хора, ние сме ги проверили, там няма нищо криминално, на тяхно място аз бих се свързал с някоя медия...Те ми казаха, че са чули думите на Путин и решили да се свържат с нас. Те познават RT, познават и мен, защото аз в Русия съм достатъчно известна медийна личност, аз съм през цялото време в телевизора и хората ме знаят".

На друг въпрос – дали вярва на разказа на двамата заподозрени, че са пътували като туристи до Солсбъри, тя отговаря, че е работила над 20 години като репортер и вярва само на това, което вижда с очите си: "И аз видях, че те изглеждат точно като хората на видеото, публикувано от британската полиция. В този смисъл аз вярвам, че те са хората от видеото. Що се отнася до техния разказ, аз нямам основания да им вярвам, аз не ги познавам, те не са ми приятели. Но също така нямам причини да вярвам и на спецслужбите, които лъгаха и преди".

Главната редакторка на RT твърди също, че след интервюто се опитала да се свърже с двамата и ги търсила на телефонния номер, от който й се обадили: "Но този телефон от тогава насам е извън обхват. Те обещаха да изпратят снимки, ако ги намерят – аз все още чакам. Телефонът на отговаря".

В отговор на друг въпрос тя казва, че е питала Боширов и Петров дали смятат да се върнат във Великобритания и да направят изявления. "По думите им, те разбират, че не могат да напуснат Русия, вероятно до края на живота си", казва руската журналистка.

mediapool.bg