Кламер БГ - Новини: Свидетелствата за съдимост вече се вадят онлайн без такса за превод

Свидетелствата за съдимост вече се вадят онлайн без такса за превод

България

|
Вт, 08 Дек 2015г. 12:49ч.
Свидетелствата за съдимост вече се вадят онлайн без такса за превод

Свидетелство за съдимост вече може да се извади изцяло по електронен път и чрез директно плащане от сайта на Министерството на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта на заявителя, съобщиха от институцията.

Това е първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, при това без гражданите да дължат никаква такса за превод.

Новата опция е въведена през миналата седмица, когато Министерството на правосъдието е разширило функционалността на системата за издаване на е-свидетелство. За да се плати директно от сайта на МП чрез дебитна или кредитна карта, е достатъчно да се въведе номерът на сметката и пин кодът.

Единственото ограничение е изискването за електронен подпис.

"Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и започва процесът по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите. При картово плащане дължимата от гражданина преводна такса е равна на нула, иначе таксата за е-свидетелство е 3 лева за разлика от хартиеното, за което се дължи такса от 5 лева", съобщават от министерството.

С въвеждането на тази опция гражданите могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света, с достъп до интернет.

Средно година българските гражданите заявяват над 700 000 свидетелства.

Заявяването и предоставянето по традиционния ред – на хартия, отнема време на заявителя за физическо посещение на съответното бюро "Съдимост", време за издаване на свидетелството и време за получаване. Не е за пренебрегване и таксата от 5 лева, върху която банката взема и преводна такса, която често е съизмерима или надвишава таксата за услугата.

"Амбициите на Министерството на правосъдието са в краткосрочен план да въведе заплащане на такси чрез карта през виртуален или физически ПОС терминал, които са факт на гишетата в министерството и за другите предоставяни услуги", съобщават от институцията.

mediapool.bg