Кламер БГ - Новини: Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване

Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване

България

|
Четв, 22 Март 2018г. 14:49ч.
Светът се трогна от българите спасили десетки щъркели от измръзване

Добротата е заразна. Постъпката на българина от силистренското село Зарица Сафет Халид, който спаси щъркели от измръзване, и на хората, които последваха примера му, не остана незабелязана.

Историята беше разказана от редица чужди медии, сред които британският "Гардиън" (The Guardian) и "Франс прес".

"Франс прес" разказв а историята под заглавие: "Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели". И обяснява, че внезапно застудяване в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед:

"Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си", пише "Гардиън".

"Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден", разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. "Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба", допълва той.

Халид, работник по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи в понеделник. За доброто си дело Халид беше награден в сряда от Министерството на околната среда и водите с бездимна печка за отопление.

Добрият пример е последван и от други хора в региона. Резултатът – повече от 40 птици са приютени в къщите, гаражите и плевните на хората. В сградата на община Дулово са приютени 20 щъркела в по-тежко състояние, посочва "Гардиън".

Спасени са бедстващи птици и от други видове. Ловните дружинки по места също са се организирали и обхождат землищата за премръзнали птици.

В шуменското село Наум добри хора помогнаха на птици в беда. В село Браничево спасяваха и соколи.

Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, може да се обръщат за съдействие към Държавните горски стопанства или съответната община, призоваха българските власти.

Експерти обясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както обикновено.

Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора коментира пред "Франс прес", че това е първият път, в който вижда толкова много бедстващи щъркели в България. Тя призовава хората да "избягват да прибират у дома си всеки щъркел, а само тези, които са пострадали, ранени или със замръзнали криле". Всяка спасена птица трябва да се върне в природата колкото е възможно по-бързо, казва Клисурова.

Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури. Според прогнозата лошото време и снежната виелица ще продължат до края на седмицата.

Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му.

През 2016-та в България са били преброени почти 6000 обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години.

mediapool.bg