Кламер БГ - Новини: Светлинно 3D шоу с екологична мисия върху фасадата на галерия "Квадрат 500“

Светлинно 3D шоу с екологична мисия върху фасадата на галерия "Квадрат 500“

България

|
Ср, 12 Дек 2018г. 17:16ч.
Светлинно 3D шоу с екологична мисия върху фасадата на галерия "Квадрат 500“

Светлинни триизмерни анимации, разказващи за водата, дивата природа и изпълнявани от държавата екологични каузи, се прожектират от вторник вечерта върху фасадата на Националната галерия "Квадрат 500“ в София. 3D шоуто ще може да се види всеки делничен ден от 18:30 до 19:30 часа до 21 декември като в шейсетте минути ще се редуват две петминутни триизмерни анимации, изработени с пари от еврофондовете.

Това е първата подобна кампания на Министерството на околната среда и водите, изпълнявана по финансиран от Оперативната програма "Околна среда" проект. Неговата стойност е 168 хил. лв. без ДДС и 3D мапингът е възложен на фирмата "Електрик-ми" ООД, която е била единственият кандидат в обществената поръчка. Дружеството е специализирано в този вид светлинни шоута и има зад гърба си редица успешно изпълнени проекти, сред които и общински и частни.

Първоначално прожекциите е трябвало да бъдат върху фасадата на Националния театър "Иван Вазов", но от неговата управа не се съгласили като се оправдали с натоварения сезон преди Коледа. Това наложило смяна на мястото за 3D мапинга и била избрана галерията "Квадрат 500".

"Изборът на сградата е свързан с мисията на галерията – да бъде форум на културни перспективи, открит за широката публика и в духа на съвременните тенденции и практики. Сградата отговаря на техническите специфики за изпълнението на проекта и изискванията за представителност и атрактивност", пише в съобщението на Министерството на околната среда и водите..

То кани гражданите и гостите на София да се насладят на прожекцията, посветена на каузата за грижа за чистотата на водите и опазването на биоразнообразието. "Нека заедно стимулираме приобщаването на повече хора към усилията за разрешаване на екологичните проблеми и обединяването около общата кауза за опазването на българското природно богатство, призовава екоминистерството.

То допълва, че тази кампания ще продължи през пролетта с изработването на още две петминутни триизмерни анимации, които ще разказват с помощта на технологичното изкуство за красотата на българската природа.

mediapool.bg