Кламер БГ - Новини: Саудитска Арабия най-сетне поздрави Джо Байдън за победата

Саудитска Арабия най-сетне поздрави Джо Байдън за победата

Свят

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 12:18ч.
Саудитска Арабия най-сетне поздрави Джо Байдън за победата

Саудитска Арабия най-сетне поздрави Джо Байдън за изборния му успех в САЩ. Това стана повече от 24 часа след като бе обявена победата му над Доналд Тръмп, който е в близки отношения с престолонаследника Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.

Бившият вицепрезидент обеща по време на предизборната си кампания да направи преоценка на отношенията с кралството, поиска повече отчетност за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и призова за спиране на американската подкрепа за войната в Йемен.

Докато други арабски страни се надпреварваха да поздравят претендента демократ, Мохамед бин Салман, фактическият владетел на Саудитска Арабия, не каза нищо за изборите в САЩ, а същевременно поздрави президента на Танзания за преизбирането му.

Чак снощи саудитският крал Салман и неговият син поздравиха Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис.

"Крал Салман приветства изтъкнатите, исторически и близки отношения между двете приятелски страни и техните народи", се казва в съобщението, публикувано от Саудитската агенция по печата.

В неделя и израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави Джо Байдън за победата му на президентските избори в САЩ, наричайки го "голям приятел на Израел". "Поздравления на Джо Байдън и Камала Харис. Джо, ние имаме дълги и топли лични отношения от близо 40 години и знам, че ти си голям приятел на Израел", написа Нетаняху в Туитър.

mediapool.bg