Кламер БГ - Новини: Путин още не е поздравил Байдън за победата, Навални го изпревари

Путин още не е поздравил Байдън за победата, Навални го изпревари

Свят

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 14:24ч.
Путин още не е поздравил Байдън за победата, Навални го изпревари

Руският президент Владимир Путин все още не е поздравил избрания следващ президент на САЩ Джо Байдън за победата, въпреки че много световни лидери отдавна направиха това. Включително такива твърди съюзници и привърженици на Доналд Тръмп като премиерите на Израел и Великобритания и краля и престолонаследника на Саудитска Арабия.

Путин бе изпреварен дори от основния си руски опозиционен опонент и критик Алексей Навални, който го направи преди Кремъл да въобще да реагира на обявените в американските медии резултати.

Навални поздрави с туит Байдън, вицепрезидентката Камала Харис и американците за "избора на нова посока на свободни и честни избори". "Това е привилегия, която не е дадена на всички страни", добави опозиционният лидер, който се възстановява в германска болница след опит за отравяне.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от телевизия Дождь, обясни, че Путин още не е поздравил Джо Байдън, понеже смята за коректно да изчака официалното приключване на изборните резултати.

"Путин не веднаж е казвал, че проявава уважение към всеки избор на американския народ. Ние се надяваме, че със следващия президент на САЩ ще успеем да установим диалог и заедно да се договорим за пътищата за нормализация на нашите отношения“, каза Песков.

Попитан защо тогава Путин поздрави Доналд Тръмп преди официалното обявяване на резултатите от изборите през 2016 година, Песков каза, че сега ситуацията е различна, тъй като Тръмп е анонсирал "юридически процедури“ и ще оспорва резултатите от гласуването. Затова било нужно да се изчакат резултатите от тези процедури.

Изборите в САЩ преминаха на 3 неомври. На 7 ноември американски медии (каквато е традицията в страната) обявиха, че Байдън е победител, след като стана стопроцентово ясно, че е спечелил изборите в Пенсилвания и така си е осигурил повече от нужните за победата 270 електорални гласа.

Засега Тръмп не признава резултатите и вече е подал няколко иска за повторно преброяване на гласове.

Последният лидер на СССР Михаил Горбачов от своя страна изрази надежда, че Байдън "ще нормализира нашите отношения и ще възстанови доверието между нашите две страни".

"Срещал съм го няколко пъти, последният през март 2009 година. Дискусията беше задълбочена и добронамерена. Имах впечатлението, че той разбира значението на отношенията с Русия", добави 89-годишният Горбачов.

mediapool.bg