Кламер БГ - Новини: Само един нов член влезе в КЕВР

Само един нов член влезе в КЕВР

България

|
Четв, 26 Апр 2018г. 14:52ч.
Само един нов член влезе в КЕВР

Напълно очаквано само един нов член влезе в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, половината от който уж беше подменен с жребий, но трима от комисарите се върнаха като един от тях смени партийната си принадлежност.

В четвъртък Народното събрание гласува кои от предложените петима претенденти да попълнят "овакантените" места. Единствената интрига и то доста вяла бе дали Обединените патриоти ще успеят да вкарат и трети свой човек в деветчленната комисия. Без изненада ревизорът от НЕК Евден Николов не успя да пробие.

"Воля" обаче вкара двама представители, след като припозна досегашният член Георги Златев и човек на бизнесмена Христо Ковачки за свой и го номинира да запази поста си в енергийната квота. Напълно очаквано другата номинация на партията на петролния фармацевтичен бос Веселин Марешки – Пенка Трендафилова за воден комисар, получи подкрепата на парламента.

Одобрени бяха и досегашният член в областта на енергетиката Александър Йорданов, предложен от депутати от Патриотите, и Ремзи Осман от ДПС като юридически комисар.

ГЕРБ и БСП не участваха със свои кандидати. Тезата на управляващите е, че не искат да получават превес в независимия орган, където вече имат двама членове – енергетик и правист. Социалистите първоначално имаха две вътрешни номинации, но не ги внесоха.

Причината е, че левицата е решила да запази опциите да атакува предстоящото увеличение на цената на тока, макар че то надали ще е повече от 3 процента, и да не бъде обвинявана в съпричастност с подобно решение.

mediapool.bg