Кламер БГ - Новини: СУ ще провери плагиатствал ли е д-р Петър Илиев, ако получи сигнал

СУ ще провери плагиатствал ли е д-р Петър Илиев, ако получи сигнал

България

|
Вт, 03 Авг 2021г. 18:34ч.
СУ ще провери плагиатствал ли е д-р Петър Илиев, ако получи сигнал

СУ ще провери плагиатствал ли е д-р Петър Илиев, ако получи сигнал

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще направи проверка по съмненията за плагиатство на предложения от "Има такъв народ" за министър на вътрешните работи д-р Петър Илиев, ако получи сигнал за това.

Това е позицията на висшето учебно заведение, съобщи правният портал lex.bg.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав. Те предвиждат, че сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и "заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания".

Пред Mediapool от пресцентъра на университета казаха, че към момента все още сигнал по случая не е подаден.

Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае отдавна, но досега е предпочитано да се мълчи и не е правена официална проверка.

Разследване на фейсбук групата "Правна лудост", в която членуват студенти по право, разкри, че книга на Илиев от 2015 г. съдържа около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на работещата също в Юридическия факултет на СУ доц. Наталия Киселова. Трудът на Киселова, който впоследствие е издаден в книга, е на тема "Парламентарен контрол".

Междувременно партия ИТН отрече да е обсъждала номинацията на Петър Илиев за премиер, но в новото предложение за състав на Министерски съвет името на адвоката се появи като номинация за вътрешен министър.

Съмненията на студентите за плагиатство спрямо адв. Петър Илиев са свързани с книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена от "Нова звезда" през 2015 г.

"Всички опити да открием копие на тази книга се оказаха безуспешни - тя е изтеглена от пазара, в издателството "Нова звезда" е изчерпана, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие, въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Налице са само данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище", споделят студентите.

Те обаче са намерили копие от книгата и са успели да сравнят текстовете.

"При прегледа се оказа, че стр. 48 – 81 при Илиев възпроизвеждат стр. 56 – 130 при Киселова. Обемът при него е по-малък както защото шрифтът е по-дребен, така и защото е изпускал отделни изречения. В клипчето се виждат три отделни места, които са почти идентични – в началото, в края и някъде между тях относно Белгия. Отделно, засякохме и съвпадение в заключителните части на книгите – стр. 509 при Илиев и стр. 423 при Киселова", обясняват авторите от "Правна лудост", които са направили и видеоклипове по темата.

Книгата на д-р Киселова не е в библиографията на изданието на Петър Илиев - т.е. не може да става дума за грешно позоваване или техническа грешка.

Източник: Правна лудост

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател.

Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев.

Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс. За целта трябва да се внесе тъжба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия срок от 2 години.

Доц. Наталия Киселова към момента отказва да коментира казуса публично.

Адв. Петър Илиев бе предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който Слави Трифонов предложи на 12 юли с премиер Николай Василев, но впоследствие оттегли. Миналата седмица, докато в парламента вървяха разговорите на "Има такъв народ" с други партии, името на адв. Илиев бе спрягано за министър-председател. Редица депутати, включително от партията на Слави, признават това неофициално. Кандидат-премиерът бе сменен малко преди връчването на мандата от президента, пред когото се яви Пламен Николов.

Впоследствие Слави Трифонов каза, че "кандидатурата на Николов е избрана преди две седмици". В такъв случай излиза, че ИТН са изолирали кандидат-премиера си от разговорите с другите партии за съгласуване на приоритетите, защото Николов не е участвал в повечето срещи, с изключение на една, посветена на образованието.

Предположенията бяха, че кандидатурата на адв. Илиев е отпаднала поради изтеклите информации за плагиатството. Сега обаче той е предложен за ключовия пост на вътрешен министър.

Това решение на ИТН е още по-странно след нападките на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов срещу служебния министър на финансите Асен Василев за "кражба на интелектуална собственост". Именно с този стар компромат, заимстван от ДПС и близки до ГЕРБ медии, Йорданов атакува министър Василев, но и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който каза, че би било добре в новия кабинет да участват министри на нивото на Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. Самият Асен Василев настоя Йорданов да му се извини публично, тъй като твърдението му е невярно и случаят, за който говори, е решен в негова полза от съд в Ню Йорк.

mediapool.bg