Кламер БГ - Новини: СЕМ трябва да прегласува конкурса за шеф на БНТ, реши съд

СЕМ трябва да прегласува конкурса за шеф на БНТ, реши съд

България

|
Ср, 31 Май 2023г. 12:42ч.
СЕМ трябва да прегласува конкурса за шеф на БНТ, реши съд

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков Сн. БГНЕС

Административният съд в София обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител. В резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат.

В обявеното решение съдът постанови СЕМ да гласува отново кандидатурите на всички допуснати 8 претенденти за поста генерален директор на обществената телевизия, съобщи изданието "Сега".

Административният съд посочва, че всеки член на медийния регулатор трябва да гласува със "за" или "против" по подадените кандидатури, а постановеното решение на СЕМ да бъде мотивирано.

По време на конкурса част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ.

Решението на Административния съд в София може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Делото бе образувано по жалба на Ирина Величкова, която участва в конкурса за нов директор на БНТ.

Още по темата:

Сашо Йовков удължи престоя на Кошлуков начело на БНТ

След като в края на юни 2022 г. СЕМ не успя да излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна. Аргументите са, че не отговаря на изискването на установена форма, постановена е при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и т.н.

По време на процеса от СЕМ твърдяха, че изрично решение за прекратяването на конкурса не е необходимо, тъй като това става автоматично при липсата на избран нов директор, което не се случи след три вота на три поредни заседания.

"Съдът не споделя тезата на ответника, че процедурата е прекратена автоматично - поради непостигане на определеното в закона мнозинство за избор и изчерване на възможностите на процедурата. СЕМ дължи произнасяне с нарочен акт, с който въпросната процедура да бъде прекратена, и такъв акт, представляващ решение за прекратяване на процедурата е постановен, макар и еднолично от председателя на СЕМ (Соня Момчилова устно съобщи, че поради липса на избран кандидат ще се наложи да прекрати конкурса - бел.ред.)", пише в решението на Административния съд в София.

"Анализът са събраните доказателства дава основание на съда да счита, че решението за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ в конкретния случай де факто е взето еднолично от председателя на СЕМ. Не се установява СЕМ да е изпълнил вменените му по закон задължения и като колективен орган да е взел решение за прекратяване на процесната процедура. Установяват се само данни за еднолични действия от страна на председателя, включително и чрез извършеното от нейна страна уведомяване на участниците за прекратяването на въпросната процедура", се казва още в съдебното решение.

Освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс на СЕМ участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на бТВ Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова.

Нито един от тях обаче не получи поне три гласа от петимата членове на съвета, в резултат на което Кошлуков продължи да управлява обществената медия.

Делото на Величкова започна на 1 септември 2022 г., а след множество отлагания през март т.г. Административният съд обяви, че предстои произнасяне по казуса.

mediapool.bg