Кламер БГ - Новини: Участник в сагата "Осемте джуджета" бе арестуван преди да даде пресконференция

Участник в сагата "Осемте джуджета" бе арестуван преди да даде пресконференция

България

|
Ср, 31 Май 2023г. 15:44ч.
Участник в сагата "Осемте джуджета" бе арестуван преди да даде пресконференция

Кристиян Христов (до дясната врата) твърди, че е работил за бившия следовател и някогашната му съпруга. Снимка: бТВ

Ключова фигура от сагата "Осемте джуджета" - Кристиян Христов – бе арестуван от МВР минути преди да даде пресконференция в БТА. Според неофициална информация младият мъж е задържан по нареждане на районната прокуратура в София. Засега оттам няма никаква информация за какво дело става дума.

Христов е формалният собственик на фирмата "Изамет". Тя принадлежеше на бизнесмена Илия Златанов. Той обаче твърди, че е бил принуден да я прехвърли на Христов и бил заплашен, че в противен случай синът му ще умре.

Въпреки че скандалът "Осемте джуджета" е с тригодишна давност досега Христов, който е боксьор, не е говорил по темата. Той минава за приближен до бившия следовател Петьо Петров с прякор Еврото. Според Златанов някогашният магистрат е опитал да му вземе бизнеса с асансьори.

Христов бе обявил, че ще даде пресконференция на темата "Осемте джуджета" отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система". Той твърди, че е работил за Петров и бившата му съпруга Любена. Пресконференцията му бе насрочена в деня, в който организацията "Антикорупционен фонд" излъчи интервю с Любена Павлова, в което тя разказва за мрежата за влияние на бившия й мъж в съдебната система и за корупция сред магистрати.

Разследващият сайт Bird.bg публикува интервю с Христов, взето преди да бъде задържан. Той зявява, че се страхува за живота си.

"Опасявам се за здравето и живота си, тъй като аз съм работил за Любена Петрова и Петьо Петров няколко години и през тези години съм бил принуждаван да правя какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н.

Едно от тях е прехвърлянето на дружествените дялове от "Изамет" на мое име. Бях принуден от Любена Петрова, която всъщност беше шефката, а Петьо Петров е човек, когото виждах много рядко – той предпочиташе да хапне, пийне и да си легне. Любена беше доста дейна и ми даваше насоки какво трябва да се случва", заяви той.

mediapool.bg