Кламер БГ - Новини: СЕМ глоби БНР за спрения радиосигнал и направи първа стъпка за отстраняването на Костов

СЕМ глоби БНР за спрения радиосигнал и направи първа стъпка за отстраняването на Костов

България

|
Ср, 02 Окт 2019г. 14:15ч.
СЕМ глоби БНР за спрения радиосигнал и направи първа стъпка за отстраняването на Костов

Съветът за електронни медии (СЕМ) наложи две глоби на БНР за общо 27 хил. лв. заради безпрецедентното спиране на сигнала на радиото на 13 септември. Очаква се санкцията да послужи като аргумент на регулатора да поиска прекратяване договора на генералния директор на БНР Светослав Костов, който е в центъра на продължаващия скандал с опита за сваляне на Силвия Великова от ефир, последвалото замлъкване на радиото и свидетелствата на журналисти за налаган натиск.

Очаква се СЕМ да пристъпи към процедура за отстраняване на Костов следващата седмица. Остават обаче два въпроса – как ще гласуват членовете на комисията и с какви мотиви ще го свалят от поста. Към момента медийният регулатор предпочита шефът на БНР да си тръгне заради спрения сигнал на "Хоризонт", но не и заради цензура.

Логиката на събитията от фаталния 13 септември със спирането на "Хоризонт" ясно показва, че ръководството на БНР е пристъпило към тази "мярка" заради бунта на журналисти от радиото, възпротивили се на свалянето на Силвия Великова от ефир и отнемането на ресора й.

На 27 септември СЕМ даде на Костов едноседмичен срок сам да подаде оставка, а ако не го направи, да започне процедура по отстраняването му. Срокът изтича в петък и засега няма индикации, че Костов ще се оттегли доброволно.

Двата варианта за уволнението

Членовете на СЕМ ще се възползват от текста в Закона за радиото и телевизията, според който мандатът на шефа на БНР се прекратява, "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Обмисляни са два варианта – да се докаже, че е изпълнено изискването за системност или да се върви само към това за "груби нарушения".

Възможно ли е "пришиване" на стари нарушения?

Именно с първия вариант идва и въпросът дали е възможно мотивите да оставят "вратичка" на Костов да се върне на поста, след като обжалва уволнението си в съда. Причината – за да има системност, според експертите на СЕМ, трябва да има поне три нарушения, а сега са две.

По информация на "Свободна Европа", за да се докаже системност, на Костов може да бъде "пришито" нарушение, което не е станало по време на мандата му. Става дума за изнесените в ефира на лични данни на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив.

Именно изнасянето на личните данни беше едно от първите обяснения на ръководството на радиото за опита за сваляне на Великова от ефир и за отнемане на ресора ѝ. След това версията се промени няколко пъти и накрая се стигна до обяснението на Костов, че Великова никога не е била сваляна от ефир.

Съобщаването на името на момчето обаче е станало в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев. На Костов е било връчено наказателното постановление. Тезата за "пришиването", е че санкцията е наложена на радиото, а не на генералния директор и то е получено в мандата на Костов, въпреки че е извършено по-рано. Според юристи обаче включването би дало основание той да обжалва освобождаването си и съдът би уважил искането му, защото нарушението не е допуснато по време на неговия мандат.

"Грубите нарушения", които също нямат общо с натиска

По информация на Mediapool част от членовете на СЕМ смятат, че случаят с изтеклите данни няма как да бъде включен в мотивите са оставката именно заради това, че нарушението не е в мандата на Костов. Решението обаче е в ръцете на юристите на регулатора.

Другият вариант за мотивиране на уволненията са двете "груби" нарушения, произлезли от спирането на сигнала на радиото. Именно за тях СЕМ наложи глоба на БНР. Те са са а погазване на два члена от медийния закон - за нарушаване на индивидуалната лицензия (за което бе опреден максимален размер на санкция - 7000 лв) и за нарушаване на гарантираното право на информация на гражданите (отново максимален - 20 000 лв.) .

При обявяването на размера на санкциите председателят на СЕМ София Владимирова определи нарушенията именно като груби.

Нито един от двата варианта за мотивиране на уволнението на Костов обаче не включва въпроса със свободата на словото и изнесените данни от журналисти от БНР за оказван натиск за "замлъкване" на Великова поне до избора на нов главен прокурор. На генералния директор звънели четирима души с такова искане, разказаха те. Костов упорито отрича.

mediapool.bg