Кламер БГ - Новини: Парламентът подкрепи частично стратегията за ромите на Каракачанов

Парламентът подкрепи частично стратегията за ромите на Каракачанов

България

|
Ср, 02 Окт 2019г. 16:59ч.
Парламентът подкрепи частично стратегията за ромите на Каракачанов

Депутатите приеха на първо четене въвеждането на мерки като полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в ареста за нарушения, за които се налагат глоби. Поправките са в Закона за административните нарушения и наказания и са малка част от концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов, представена през февруари.

Концепцията предизвикала сериозни критики от правозащитници заради това, че в нея има предимно наказателни мерки - трудова повинност, безплатни аборти и "ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности" при определени условия. Последваха обсъждания на документа, а преди няколко месеца Каракачанов обяви, че не вижда нищо дискриминационно в идеите.

При гласуването на законопроекта, предлагащ общественополезен труд и задържане за нарушения, от ГЕРБ обаче обявиха, че текстовете трябва да бъдат обсъдени и редактирани преди окончателното им приемане на второ четене.

"Представете си какво може да стане, ако в един сравнително малък град в полицейското управление влязат десет човека за седем дена. Нека минем през една икономическа обосновка, през комисиите, през всички експерти, и да го приемем този закон така, че да е действащ и да не създаде проблеми", каза Мануил Манев от ГЕРБ.

Социалистите видяха предизборен и популистки ход в настояването на ВМРО законопроектът да влезе в дневния ред именно сега. По подобен начин парламентът гласува на първо четене идеите на ВМРО за разширяване на неизбежната отбрана точно преди европейските избори. И досега обаче проектът не е вкаран за гласуване на второ четене.

Просто репресия

БСП твърди, че поредните промени в закона, инспирирани от ВМРО, няма да решат нито един проблем.

"Това е предложено наказание за извършване на административно нарушение, а не на престъпление. Няма да реши нито един от поставените въпроси. Няма да доведе нито до намаляване на броя на административните нарушения, нито до увеличаване на събираемостта на глобите, нито до реализиране на превантивната функция на предложените наказания", каза Смиляна Митова от БСП.

От ВМРО отговориха, че "всъщност БСП е за беззаконието и безнаказаността". "Знаем, че са необходими цялостни промени в наказателните политик и работим в тази посока, но не трябва да се чака и тези изменения да бъдат отлагани", каза Искрен Веселинов от ВМРО, който е вносител на законопроекта.

Предложението на партията на Каракачанов предвижда промените в Закона за административните нарушения да бъдат прилагани след решение на съда. В момента подобна мярка съществува като част от пробацията, а целта на ВМРО е тя да важи, например, и за кражбите на дърва, които попадат в Наказателния кодекс.

Според гласуваните промени наказанията за едно нарушение могат да са между 40 и 200 часа годишно общественополезен труд, като съдът ще реши кога да се полага, ако провинилият се е обществено зает човек. Ако обаче нарушителите не отидат да положат труд доброволно, това ще е основание за задържане в териториалните структури на МВР, гласят още приетите на първо четене текстове.

mediapool.bg