Кламер БГ - Новини: САЩ удариха със санкции Божков, Пеевски, и агент на Пеевски

САЩ удариха със санкции Божков, Пеевски, и агент на Пеевски

България

|
Ср, 02 Юни 2021г. 18:27ч.
САЩ удариха със санкции Божков, Пеевски, и агент на Пеевски

САЩ удариха със санкции Божков, Пеевски, и агент на Пеевски

Васил Божков, Делян Пеевски и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков са санкционирани от САЩ за сериозна корупция. Санкциите срещу бившия хазартен бос, срещу бившия депутат от ДПС и служителя на Бюрото за контрол на СРС са по Глобалния закон Магнитски.

"Тези действия са насочени срещу Васил Крумов Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш депутат; Илко Димитров Желязков, бивш заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции, назначен в Националното бюро а контрол на специални разузнавателни средства," се казва в съобщението на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.

Тримата са санкционирани с указ 13818 на базата на закона "Магнитски", насочен срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

"Тези санкции съвпадат с допълнителни действия, взети от Държавния департамент за да бъдат публично обозначени Пеевски и Желязков, както и други, според Секция 7031(с) заради участието им в корупция."

Санкционирани са и "мрежите" на споменатите трима българи, които обхващат 64 организации.

Съобщението бе направено при визитата в София на Пол Ахърн, и.д. помощник-секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC).

В сряда той се срещна с президента Румен Радев.

mediapool.bg