Кламер БГ - Новини: Шефката на кабинета на Рашков е подала оставка

Шефката на кабинета на Рашков е подала оставка

България

|
Ср, 02 Юни 2021г. 20:13ч.
Шефката на кабинета на Рашков е подала оставка

Шефката на кабинета на Рашков е подала оставка

Шефката на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков Елена Фичерова-Караиванова е освободена от поста.

От пресцентъра на МВР съобщават, че тя сама си подала оставката. "Актът е мотивиран от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет", съобщават от МВР.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е удовлетворил молбата. Заповедта влиза в сила от сряда.

Името на Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на силовия министър. Оказа се, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято" и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание.

Това даде повод на ГЕРБ да попита кой е вкарал човек на Божков в МВР. Фичерова подаде оставка в деня, в който САЩ обявиха, че налагат санкции заради корупция на Васил Божков, както и на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Рашков обаче многократно се застъпваше за нейните професионални качества. "Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 години стаж, който е доктор по право, който е работил в системата на МВР. От професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета", каза министърът пред бТВ преди повече от две седмици.

Тогава Рашков твърдеше, че не е знаел за партийното ѝ минало преди да я назначи на поста.

Отново през май КПКОНПИ се похвали, че през март миналата година Фичерова е била дисциплинарно уволнена от антикорупционната комисия заради конфликт на интереси. Административен съд - София град е отменил като незаконно уволнението на Фичерова, защото председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров не е дал възможност на своята служителка да се защити. Той не е поискал писмени или устни обяснения, нито е дал време да изгради защитата си.

В момента КПКОНПИ обжалва решението пред Върховния административен съд, но любопитното е, че прокуратурата застава на страната на Фичерова, а не на Цацаров.

mediapool.bg