Кламер БГ - Новини: САЩ твърдят, че Русия е извършила неуспешен тест на "Сармат"

САЩ твърдят, че Русия е извършила неуспешен тест на "Сармат"

Свят

|
Ср, 22 Фев 2023г. 13:16ч.
САЩ твърдят, че Русия е извършила неуспешен тест на "Сармат"

САЩ твърдят, че Русия е извършила неуспешен тест на

Русия е извършила неуспешен тест на междуконтинентална балистична ракета Р-28 "Сармат" малко преди посещението на американския президент Джо Байдън в Киев. Това съобщава CNN, позовавайки се на два източника в американската администрация. Русия е уведомила САЩ предварително за изстрелването на ракетата.

Тестът не е представлявал риск за САЩ, а Вашингтон не разглежда теста като аномалия или ескалация.

Тестът на тежката ракета SARMAT, което е наричана на Запад SATAN II, изглежда се е провалил. Ако беше успешен, американски служители смятат, че руският президент Владимир Путин е щял да го подчертае в речта си.

Времето на теста предполага, че САЩ и Русия са комуникирали през няколко различни канала по-рано тази седмица.

САЩ са уведомили руснаците в неделя вечерта, че Байдън ще пътува до украинската столица, каза в понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Путин е обявявал успешни тестове на междуконтинентални балистични ракети в миналото, включително миналия април.

Ракетата SARMAT беше представена за първи път през 2016 г. и според руските държавни медии има обсег над 11 000 километра (6 835 мили).Ракетата може да носи бойна глава с тегло 100 тона и е проектирана като наследник на междуконтиненталната балистична ракета Р-36М "Воевода".

Миналата година Путин предупреди, че ракетата ще "принуди към размисъл онези, които се опитват да заплашват Русия".

Миналата седмица руски изтребители и бомбардировачи прелетяха близо до Аляска два пъти за няколко дни, принуждавайки САЩ да вдигнат изтребителите си в отговор.Руските самолети останаха извън въздушното пространство на САЩ и Канада, което се простира на 12 мили от бреговата линия, но летяха в близост до Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска, която е на разстояние до 200 мили от бреговата линия.

mediapool.bg