Кламер БГ - Новини: САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Свят

|
Пет, 11 Фев 2022г. 08:32ч.
САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Американските граждани незабавно да Украйна. Това се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ. Причината са "нарастващи заплахи от руски военни действия".

На онези, които все пак решат да останат в Украйна, Държавният департамент препоръчва да бъдат изключително предпазливи в случай на престъпност, граждански бунт и потенциални бойни операции, ако Русия предприеме военни действия, предаде БТА.

Президентът Джо Байдън също посъветва американците да напуснат страната. Той подчерта, че няма да изпраща военни за евакуация на останалите в Украйна. Байдън коментира, че ситуацията там може много бързо да излезе от контрол.

"Когато американците и руснаците започнат да стрелят един по друг, тогава ние се озоваваме в един много различен свят. Американските граждани трябва да заминат, те трябва да заминат сега. Ние си имаме работа с една от най-големите армии в света", каза президентът, цитиран от световните агенции.

Преговорите за решаване на украинската криза приключиха без резултат след девет часа, писа "Росийская газета", цитиран от БТА. В разговорите участваха външните министри на Великобритания и Русия – Лиз Тръс и Сергей Лавров.

Руските издания критикуват западните дипломати заради честото използване на формулировки като "руската агресия" и "нахлуване" в Украйна.

"Прекомерната "партийност" на западните дипломати ги кара да говорят с идеологически клишета, тъй като не могат да излязат извън рамките на господстващата идеология", коментира срещата "Взгляд", предаде БТА.

mediapool.bg